Op 12 oktober 2019 is er historie geschreven. Topatleet Eliud Kipchoge duikt als eerste mens onder de twee uur grens op de marathon. De afstand van 42 kilometer en 195 meter legt de Keniaan af in een sensationele tijd van 1:59:40 in Wenen, Oostenrijk.   

Met deze prestatie schaart de 34- jarige Eliud zich in de atletiekwereld naast Sir Roger Bannister. Bannister op 6 mei 1954 de eerste mens die een sub 4 minuten op de mijl liep. Destijds een ongekende prestatie. Eliud zelf vergelijkt zijn recordpoging én het behalen van zijn sub 2 uur op de marathon als de eerste mens op de maan. De ongelooflijke prestatie van Kipchoge bewijst nadrukkelijk zijn eigen mantra dat No Human Limited is.

Eliud Kipchoge 

De recordrace begint om 8.15 uur CEST op de Reichsbrucke-brug in Wenen in perfecte weersomstandigheden van ongeveer 9 graden celcius en windsnelheden tussen 0,5 - 1,5 m/s.

 

Het circuit bevat vier [4.4] ronden van de Hauptallee, de historische met bomen omgeven laan in The Prater, gekozen als de locatie van de INEOS 1:59 Challenge vanwege zijn lange, vlakke rechte stukken en zijn bescherming tegen de wind.

Kipchoge loopt een constant tempo dat wordt bepaald door de elektrische auto.

 

Tijdens de race wordt er gebruik gemaakt van 41 pacers. Deze pacers lopen in een formatie die zo is doorontwikkeld zodat Eliud het meest gunstig kan lopen. De pacers zijn allemaal topatleten. Zo zijn de broers Ingebrigtsen van de partij en paced de 44-jarige Bernard Lagat (5-voudig Wereldkampioen) zijn vriend naar een uitzonderlijke tijd. Tijdens de race wordt er middels een laser de gehele afstand een lijn op de weg geprojecteerd. Deze lijn is voor de pacers een hulpmiddel om een zo vlak mogelijk tempo te lopen. Dit tempo ligt op 2.50 min/km. De gehele race zijn de splits tussen de 2:48min/km en 2:52min/km gebleven.

 

Met een oorverdovend applaus én een one-man show die Eliud Kipchoge opvoert de laatste 500m van de race finisht hij in een tijd van 1:59:40,2 en wordt daarmee de eerste mens die de barrière van twee uur voor de marathon doorbreekt.

 

Geleerd van het verleden

Na de eerste poging om de twee uur grens te verbreken, op 6 mei 2017 te Monza Italië, is alles geëvalueerd en is er lering getrokken uit die race.

Voornaamste punten die verbeterd moesten worden: Het saaie parcours moest anders, de weersomstandigheden moeten geoptimaliseerd worden en Eliud moet vaker drinken om meer koolhydraten binnen te krijgen.

 

Tijdens de recordpoging in Wenen staan er 120.000-150.000 toeschouwers aan de kant, is het perfect weer en heeft hij dit keer het maximale aan koolhydraten en drank binnengekregen.

 

Maurten sportvoeding

Niet alleen op technologisch gebied van hardloopschoenen en hardloopkleding is Eliud een voorloper. Ook op gebied van sportvoeding gaat de Keniaan hier verder mee dan alle anderen. Samen met het Nederlandse medische team en sportvoedingmerk Maurten worden ook hier records gevestigd. Zo wordt al jaren de stelregel van 80 gram koolhydraten

per uur tijdens een marathon gehanteerd door topatleten en “de gewone” loper. Echter ook hier richt Eliud zich samen met zijn medisch team én voedingsspecialist zicht tot verbeteringen en waar het menselijk lichaam toe in staat is. Eliud en het NN Running Team zweren bij Maurten als sportdrank tijdens de wedstrijd en schijnen tot hoeveelheden tot 125gram koolhydraten per uur tot zich te nemen om de spieren zo goed mogelijk aan te vullen tijdens de race om zo tot maximale prestaties te komen.

 

Roze geweld aan de voeten

Je hoeft niet goed te kijken om te zien dat veel topatleten hedendaags op de groene of roze Nike VaporFly Next% aan de start staan. Zo ook tijdens deze race in Wenen.

 

Kipchoge testte voor het eerst wat de Nike Zoom Vaporfly Elite zou worden in januari 2016. Hij was meteen in de ban van de radicale verandering in benadering van een hardloopschoen en het gevoel op de weg. Een paar maanden later droeg Kipchoge de schoen, nog steeds een prototype onder de radar, in Londen en opnieuw dat jaar in Rio tijdens de Olympische Spelen. Kort na zijn gouden medailleprestaties in Brazilië, richtte hij zich tot Nike-ontwerpers met een paar scherpe vragen: "Wat denkt je na deze schoen? Zijn er plannen voor een andere versie met meer geavanceerde voordelen?"

 

Sindsdien leidt hij elke iteratieve vooruitgang van het NEXT% -bereik van Nike. Kipchoge loop in Wenen op een nieuwe prototype. Wie goed kijkt ziet dat de schoen een nog meer bulky uiterlijk heeft én je ziet in de voorvoet de Zoom Air unit. Nike combineert dus het beste van alle technologieen. ZoomX foam, naar wat ingewijden zeggen bij dit model 3 carbon platen én een Zoom Air unit in de voorvoet.

 

Kortom, een toekomstige editie van Nike's Next% marathonschoen. Met deze geslaagde recordpoging is het duidelijk dat de unieke ervaring van deze kampioen meer feedback, meer vragen en uiteindelijk meer vooruitgang in de sport als geheel zal opleveren.

 

De lach van Kipchoge

Met de eeuwige lach op zijn gezicht is Eliud een fijn persoon om te zien. Deze lach zie je ook vaker terug tijdens de race. Dat kan wellicht irritatie opwekken bij de kijker, want zeg nou zelf. Als je zelf een marathon loopt heb je vaak weinig reden tot lachen bij kilometer 30-35. Jos Hermens, managers van Eliud zegt daarover; “Tussen de 20 en 30 kilometer zag ik dat hij het even lastig had. Eliud gaat dan altijd een beetje lachen, zodat hij een positief signaal naar zijn hersenen stuurt en zijn lichaam er beter mee om kan gaan. Vanaf 40 kilometer wist ik dat het goed zou komen omdat er dan een andere lach op het gezicht verschijnt. Een lach die laat zien, kom maar op met die finish.”

 

Ongekende prestatie met ongekende cijfers

Het wereldrecord op de marathon staat met 2:01,39 op ruim anderhalve minuut van de magische twee-uur grens. Afgelopen maand liep Kenenisa Bekele bijna het wereldrecord maar miste deze op 3 seconden. Als je kijkt naar de tijden die nodig zijn om onder de grens van twee uur te komen dan schrik je wel even. En dan snap je ook waarom er constant gebruik gemaakt wordt van nieuwe hazen/pacers. Gewoonweg omdat er buiten Eliud om, oké wellicht Kenenisa ook, niemand dit gemiddelde voor langere tijd kan volhouden.

  

Official splits

5km 00:14:10

10km 00:28:20

15km 00:42:34

20km 00:56:47

25km 01:10:59

30km 01:25:11

35km 01:39:23

40km 01:59:40

  

Om deze splittijden even in context te zetten, hieronder een aantal wereldrecords op een rij.

100 m: 9,58

200 m: 19,19

400 m: 40:03

800 m: 1:40,91

1500 m: 3:26,00

5000m 12:37,35

10000m: 26:17.53

Halve marathon om 58:18

 

De toptijd van Eliud is overigens niet het nieuwe wereldrecord, omdat de internationale atletiekbond IAAF de tijd niet erkent. Dat komt doordat Kipchoge drinken van een fietser krijgt op vooraf ingestelde momenten en hij tijdens de marathon wordt geholpen door 41 hazen, die in groepjes meelopen om Eliud uit de wind te houden. Daardoor blijft de mondiale toptijd op 2:01,39 staan, de tijd die Eliud vorig jaar liep in Berlijn. “Puristen in de sport hebben wat meer moeite met de manier waarop deze recordtijd tot stand is gekomen, maar dat is dan maar zo”. – aldus Jos Hermens, manager van Eliud Kipchoge.

 

Foto's zijn gemaakt door: NN Running Team