Tot de introductie van de Nike VaporFly 4% enkele jaren geleden waren wedstrijdschoenen altijd licht, redelijk 'hard' en vooral minimalistisch. Sinds Eliud Kipchoge destijds bijna onder de twee uur liep op een marathon en later het officiële wereldrecord brak is dat compleet veranderd. Een carbonplaat mag niet meer in een serieuze hardloopschoen ontbreken. adidas heeft met de Adizero Pro zijn eigen snelle schoen met een carbonplaat.

Tester:

Jeroen Zeinstra, geniet hedendaags van trailrunning en liep in het verleden vooral 5.000m op de baan met een PR van 14 minuten.

Boost of toch niet?


 

adidas gebruikt voor de meeste hardloopschoenen al jaren het Boost materiaal. Boost staat bekend om de energie terugave en duurzaamheid. Het blijft de gehele levensduur redelijk veel demping en 'bouce' geven. Fijn voor een trainingsschoen!

Maar Boost is ook best zwaar, dus in de snellere schoenen mixt adidas al jaren Boost met het 'ouderwetse' MEVA foam. Onder andere de Adizero Adios en Boston zijn op deze manier opgebouwd. De Adizero Pro is echter voor het grootste gedeelte voorzien van een tussenzool van Lightstrike foam. adidas geeft aan dat dit vooral heel licht en veerkrachtig is. In de hiel is nog wel een klein stukje Boost terug te vinden, dit zou je kunnen helpen als je vermoeid raakt en wellicht meer op de hiel gaat landen.

 

adidas Adizero Pro


Eerste indruk


Een schoen zoals de Adizero Pro schreewt om een paar pittige intervallen, het valt meteen op dat de Adizero Pro heel licht is, het bovenwerk is van uiterst licht en open mesh geweven en Lightstrike doet zijn naam eer aan, het is vooral heel licht.

Het aantrekken van de schoen is niet super gemakkelijk, de superdunne en vrij korte tong is rondom vastgestikt en rekt een beetje waardoor je voet helemaal wordt omsloten door de schoen.

Tijdens het lopen voel je meteen de demping en veerkracht van Lightstrike, dat voelt anders dan Boost, misschien nog wel iets levendiger dan het toch al veerkrachtige Boost. Daardoor voelt de schoen dempend en direct tegelijkertijd, dat is toch wel een prettige sensatie tijdens het lopen van snellere tempo's.

 
De test


Eenmaal wat langer aan de voeten tijdens een sprinttraining blijkt de Adizero Pro een zeer fijne schoen. Direct en toch niet heel hard, licht en veel grip door de Continental outsole. Een goede combinatie voor een dergelijke training.

Dan hebben we het nog niet eens over de carbobplaat gehad. adidas claimt dat deze je helpt bij de voortstuwing, dat merk ik eigenlijk niet. Ter vergelijk heb ik ook mijn Adizero Boston nog even aangetrokken, die zijn wat zwaarder maar eigenlijk qua loopgevoel net zo efficient. Sterker nog, de Boston geniet eigenlijk mijn voorkeur, het wat steviger bovenwerk geeft wat meer steun, ook lekker als je op snelheid een bocht neemt.

Conclusie


De Adizero Pro is wellicht een van de lichtste schoenen uit de Adizero range, hij voelt en is waarschijnlijk snel. Dit komt vooral door het gewicht en de directe (en dus weinig energieverlies) tussenzool. Perfect voor lopers die daar naar op zoek zijn.

Is het een wereldrecordschoen vanwege zijn carbon plaat? Nee dat denk ik niet, de Nike VaporFly 4% en nazaten en ook de Saucony Endorphin Pro die ik testte voelen onwerkelijk efficient door de combinatie van een dikkere tussenzool met een grote 'toe spring' (zorgt ervoor dat je sneller afrolt) en de energieteruggave van de carbon plaat. In die schoenen lijkt de carbon plaat echt goed samen te werken met de rest van de (vrij dikke) tussenzool. Dat effect merk je niet in de Adizero Pro. Tegelijkertijd realiseer ik me dat dit natuurlijk ook heel persoonlijk is, een schoen moet bij je loopstijl passen! Maar ik wacht op de echte poging van adidas om een wereldrecordschoen te maken, de Adizero Adios Pro.

Shop adidas Adizero Pro