Sinds het Breaking 2 project van Eliud Kipchoge beheersen de carbonplaten in hardloopschoenen de discussie in hardloopland. Voorheen waren wedstrijdschoenen platte dunne en vooral hele lichte hardloopschoenen. Als je er te veel op liep raakte je geheid geblesseerd.

Na de Nike VaporFly 4% die Eliud Kipchoge droeg tijdens zijn eerste poging om de marathon binnen de twee uur te lopen is dat (deels) verleden tijd. De moderne wedstrijdschoen is niet meer dun maar juist dik (de zool dan), is niet hard of plat maar juist heel dempend en veerkrachtig. Daarnaast bevatten al deze schoenen een carbonplaat in de zool om die je energie teruggeeft.


Tester


Jeroen Zeinstra, ex 5.000m atleet en nu vooral te vinden op de trailpaden testte voor Run2Day de Saucony Endorphin Pro.


Algemeen


Op dit moment komen er steeds meer merken met soortgelijke snelle schoenen. Recent dus Saucony met de Endorphin Pro. Voor mij de eerste ervaring met dit soort nieuwe wedstrijdschoenen. Voordat ik ze aantrok had ik allerlei vragen, zou het echt gemakkelijker sneller gaan? En hoe gebruik je zo'n schoen, tijdens de baantraining? Of bewaar je ze alleen voor wedstrijden?

Saucony Endorphin Pro

Design & demping


De Endorphin Pro is een fraaie schoen, hij oogt iets traditioneler dan zijn soortgenoten van Nike maar dat vind ik zeker niet erg. De kleuren passen bij Saucony en zeker bij een snelle schoen. De tussenzool oogt dikker dan die van mijn normale hardloopschoenen, het gebruikte materiaal lijkt op piepschuim. Dat kennen we onderhand van adidas Boost. Saucony noemt dit materiaal PWRRUN PB. Het materiaal is licht en veerkrachtig waardoor je een deel van de energie die je normaal verliest in demping terugkrijgt, belooft Saucony. De schoen is verder voorzien van een zogenaamde S-curve carbon plaat met dezelfde werking. De zool is verder vrij rond van vorm, Saucony noemt dit Speedroll technology. Wat mij betreft iets soortgelijks aan wat HOKA ONE ONE in de hardloopschoenen toepast.


Ga je echt sneller?


Mooie benamingen, goede ideeën, maar werkt het ook? Tijdens mijn eerste run op de Endorphin Pro merk ik gelijk dat ze lekker dempen en dat je zowat niet op de hak kunt landen. De opbouw van de zool, de Speedroll technology, zorgt er zeker voor dat je gemakkelijk op de middenvoet landt. Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat je gemakkelijker sneller loopt. De veerkracht van de carbonplaat in combinatie met het PWRRUN PB materiaal lijkt je inderdaad een duwtje in de rug te geven.

 Shop Saucony Endorphin Pro
  
Overall oordeel


Door de veerkrachtige zool heb ik zelf het idee dat de schoen helemaal niet beperkt te gebruiken is. Een duurloop, een snelle training of een wedstrijd, wat mij betreft is de Endorphin Pro van alle markten thuis. Hij voelt licht en dempend, zoals een ouderwetse lightweight schoen ook voelt. De demping gaat niet ten koste van snelheid, dat is toch wel een eye-opener.

Werkt de schoen dan op iedere wedstrijdafstand? Voor mij past het gevoel bij iets wat ik zoek op afstanden van 10K tot marathon. Korter? Ik zou gevoelsmatig toch voor een nog lichtere minder dempende schoen gaan.

Oh ja en niet onbelangrijk, ze zitten erg lekker. Het lichte mesh bovenwerk heeft nauwelijks stiknaden en is voorzien van een sokachtige tong die je voet perfect omsluit. Bij Saucony noemen ze dit Race Day Fit, 'what's in the name'.