Chat with us, powered by LiveChat

Mini Cart

APK voor je schoenen

Hardloopschoenen dien je tijdig te vervangen. De vraag is vaak; wat is tijdig? Vaak zien hardloopschoenen er van de buitenkant nog goed omdat je er vaak alleen mee hardloopt. Maar schijn bedriegt. Lees hieronder waar je op moet letten en wat de levensduur van hardloopschoenen zijn.

Levensduur


De meeste hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 600 en 1.000 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week loopt bereik je deze afstand al binnen een jaar. Na deze afstand vermindert de demping van je schoen of verdwijnt deze zelfs helemaal. Ook al laat je je hardloopschoenen in de kast staan zonder erop te lopen, is na zo'n drie jaar is de demping uit je schoenen verdwenen doordat het geblazen rubber in de zool na verloop van tijd uithardt. Je kunt dit vergelijken met een spekje dat je buiten de snoeptrommel bewaart, dat droogt uit en wordt keihard. Het resultaat: meer belasting op je gewrichten en een grotere kans op blessures.

Verborgen slijtage


Het is lang niet altijd zichtbaar wanneer je schoenen versleten zijn. De zool of het bovenstuk van een schoen slijt namelijk minder snel dan de dempende elementen. Vaak merk je pas hoe versleten je oude schoenen zijn wanneer je een nieuw paar hardloopschoenen aantrekt. Niet alleen de demping in hardloopschoenen is van cruciaal belang, maar met name de stabiliteit van de schoen.

Periodieke Schoen ‘Keuring’


Bij Run2Day vinden we het daarom heel gewoon dat je bij ons langs komt om je schoen te laten checken door één van onze experts. We hebben er zelfs een naam voor: de PSK (Periodieke Schoen Keuring). Vergelijk het met de APK voor je auto, alleen is deze service helemaal gratis. Wat houdt de PSK in? We kijken allereerst wat voor effect jouw loopstijl op de slijtage van de schoen heeft. Een neutrale loper die veel op zandpaden rent, doet relatief lang met zijn schoenen. Een overpronerende loper die veel op asfalt rent, verslijt ze juist relatief snel. Zijn je schoenen nog goed? Dan kun je er zeker van zijn dat je ze je nog even kunt gebruiken. Meestal na een persoonlijke hardloopanalyse en een indicatie van het aantal kilometers dat je schoenen nog mee kunnen.

Vraag je je af of je hardloopschoenen nog ‘good to’ go zijn? Kom langs in een van onze winkels voor een PSK. Je hoeft geen afspraak te maken. Onze experts staan altijd voor je klaar!

De nieuwste hardloopschoenen