Chat with us, powered by LiveChat
 
Hardloopschema Dam tot Damloop 10EM
 

SCHEMA DAM TOT DAMLOOP
— 10EM

Je begint met hardlopen omdat je lekker aan je conditie wilt werken en je fitter wilt voelen. Maar opeens heb je 'm in de pocket, het startbewijs voor de Dam tot Damloop. En nu? Juist, trainen om goed voorbereid aan de start te verschijnen zodat je ook nog kunt genieten tijdens de race van Amsterdam naar Zaandam.
 
 
Vanaf 1 april is het nog bijna een half jaar tot de Dam tot Damloop. 25 trainingsweken om je ontzettend goed en bewust voor te bereiden. Het uitgangspunt van deze trainingsprogramma's is dat je op dit moment 3 a 5 k  (rustig tempo) kunt volhouden. Voor de snellere eindtijden gaan we uit van minimaal 5km. Begin je later dan 1 april? Bouw rustig op en pak dan de trainingen per week.

Trainingsweken
Elke week staan er 3 trainingen op het programma. Bij voorkeur doe je ze telkens met minstens een rustdag ertussen. De rust tussen je trainingen zorgt ervoor dat je lichaam zich aanpast en je jezelf verbeterd.

Duurtraining
Bij elke korte en lange duurtraining is een richttijd per kilometer opgenomen. Uiteraard is het aan jezelf om dat tempo te lopen, ofwel aan te passen. Kijk per training hoe je jezelf voelt en of je in staat bent de tempo's te lopen.

Warm Up & Cooling Down
Begin je training altijd met een warming up. Voor de start van elke training minimaal 5 minuten heel rustig hardlopen of ook wel dribbelen genoemd. Eindig je training altijd met een cooling down. Ook hier weer 5 minuten heel rustig hardlopen of flink doorwandelen.

Intervaltraining
Voor elke intervaltraining start je met 10 minuten heel rustig tempo inlopen + naar wens een aantal rek en strek oefeningen.
Pas je tempo van iedere interval aan op de lengte ervan. Bijvoorbeeld: 1 minuut loop je veel harder dan een interval van 5 minuten.

Omslagpunt / verzuringspunt / hijgpunt
Bij het lopen van lange afstanden is het van belang dat je niet te snel 'verzuurd'. Vanaf het omslagpunt maak je meer afvalstoffen aan dan je lichaam kan verwerken. Daarom kun je hogere snelheden maar een beperkte tijd volhouden. In je trainingen en voorbereidingswedstrijden ervaar je dit.

Tijdens de Dam tot Damloop zul je vooral net onder je omslagpunt lopen. Hoe herkend je dit omslagpunt? Vooral door ervaring, maar je kunt het ook merken doordat je op die snelheid flink begint te hijgen.

Het tempo dat je loopt boven je omslagpunt houd je maar een beperkte tijd vol. Experimenteer en leer vooral zelf hoe dat aanvoelt en bijvoorbeeld hoe lang je het tempo nof volhoudt als je flink begint te hijgen.

Trainingsloop / wedstrijden
Vervang je lange training gerust eens door een 5km of 10km trainingsloop of wedstrijd.

Moet ik ook trainen in de zomervakantie?
De zomervakantie valt in de trainingsperiode richting de Dam tot Damloop. Misschien is het lastig om je trainingen te blijven doen. Voor een goede opbouw van je belastbaarheid is het slim om de trainingen ook tijdens je vakantie te doen! Door te hardlopen in je vakantie-omgeving kom je vaak op mooie plekken, de moeite waard dus!

Zorg dat je goed voorbereid begint aan het hardloopschema
Heb je een lange tijd niet hardgelopen dan is het aan te raden jezelf eerst even te laten checken doormiddel van een sportkeuring. Luister altijd goed naar je lichaam. De schema's voor de Dam tot Damloop zijn met zorg en professioneel in elkaar gezet om jou goed aan de start te laten verschijnen, echter kunnen er altijd pijntjes en blessures optreden. Ga met een blessure altijd even naar de fysiotherapeut of ga naar jouw Run2Day winkel. Veel Run2Day winkels werken samen met fysiotherapeuten en daar kun je vaak ook gratis voor een eerste consult terecht. Voor de beste begeleiding is het goed om persoonlijk trainingsadvies in te winnen of bij een groep aan te sluiten onder leiding van een gediplomeerde trainer. Je kunt even contact opnemen met een van onze Run2Day winkels bij jou in de buurt. Zij kunnen je precies vertellen waar en bij wie je moet zijn. 

Loop je liever met een app? Probeer dan de app van MY ASICS. De MY ASICS app is ontworpen op basis van die principes, verfijnd door duizenden hardlopers van het ASICS Institute of Sports Science.
 
This is default alt image
This is default alt image
This is default alt image
This is default alt image
This is default alt image
This is default alt image

De beste hartslagmeters en sporthorloges

Train gericht en analyseer je runs