Sportbeha

Hoe koop ik een sportbeha? Vrouwenborsten worden steeds groter, blijkt uit recent onderzoek. Daarom is het zo fijn dat er sportbeha’s bestaan. Sinds een paar slimme dames eind jaren zeventig de sportbeha verzonnen, heeft dit kledingstuk een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Inmiddels is er voor elke cup wat wils.
 
Wat gebeurt er met je borsten als je hardloopt?
Borsten bevatten geen spieren, waardoor ze passief meebewegen als je sport. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat borsten tijdens het sporten bewegingen in de vorm van een acht maken. Dit kan tot tijdelijke pijn en ongemak leiden, maar ook tot overbelasting van je nek en bovenrug en op langere termijn zelfs schade toebrengen aan het weefsel van je borsten. Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat een gemiddelde borst (200-300 gram) ongeveer 8 cm op en neer beweegt tijdens het sporten. Bij een groter dan gemiddelde borst is de beweging nog groter. Een borst van D cup formaat kan wel 10 cm op en neer bewegen tijdens een intensievere beweging.

Grote én kleine borstenSportbeha Run2Day hardlopen
Wie denkt dat alleen grote borsten ondersteuning nodig hebben, heeft het mis. Zeker bij een intensieve sport als hardlopen bewegen alle borsten mee, ook de kleinere exemplaren. Een gewone beha, die wellicht prima functioneert tijdens het winkelen of werken, voldoet niet tijdens het hardlopen. Dan heb je echt een goede sportbeha nodig. Want als je je borsten niet voldoende ondersteunt, kan het borstweefsel onherstelbaar uitrekken. Het resultaat is niet zo leuk; je borsten kunnen gaan hangen. En welke vrouw wil dat?
 
Twee gewone beha’s over elkaar aan
We horen het in onze winkels vaak, dames die twee normale beha’s over elkaar dragen en denken dat dat voldoende ondersteuning biedt. Doe dit alsjeblieft niet. Een gewone beha reduceert de beweging van je borsten maar met 35 procent en een sportbeha maar liefst 74 procent. Een sportbeha geeft niet alleen meer ondersteuning tijdens het sporten, maar is ook gemaakt van functioneel materiaal waardoor transpiratievocht snel wordt afgevoerd. Verder geeft een sportbeha je meer bewegingsvrijheid en minder kans op irritaties. Een goede sportbeha heeft een bredere onderband dan een gewone beha, wat zorgt voor een optimale stabilisering van de borsten, en rekt mee, waardoor de beha niet uitrekt.
 
Must-have voor hardloopsters
Een goede sportbeha is dus een must-have voor elke hardloopster. Voor zo’n beetje elke sport zijn er speciale beha’s en tops. Een pittige baantraining vraagt om meer ondersteuning dan een yoga-lesje. Als je een sportbeha gaat kopen, zorg dan dat je met een goed passend model naar huis gaat. Dat klinkt logisch, maar veel vrouwen weten niet precies welke behamaat ze hebben. Zoek dat dus eerst uit, eventueel met behulp van meetlint en internet, bhmaat.nl is een makkelijke site waar je snel jouw maat kunt checken.
De Run2Day medewerkers zijn ook allemaal expert op het gebied van sportbeha’s. We hebben ook vrouwelijke collega’s die je goed kunnen helpen bij het adviseren van de juiste sportbeha. Maar dames, ook onze mannelijke collega's hebben een cursus beha aanmeten gevolgd.

Waar moet ik op letten?
Vijf punten waar je op moet letten als je een sportbeha koopt:
 
1. Bekijk voor het passen voor welke sport (intensiteit) de beha geschikt is, spring even op en neer in de paskamer om te checken of de beha voldoende steun geeft.
 
2. Doe, tijdens het passen, je armen omhoog om te controleren of de beha niet omhoog kruipt.
 
3. Hang even voorover en schud je borsten goed in de beha; piepen ze er daarna aan de bovenkant een beetje uit, dan is de cupmaat te klein.
 
4. Trekt de beha aan de achterkant omhoog, dan is de omvang te wijd of de cupmaat te klein.

5. Voel of de stof zacht is en geen vervelende naden aan de binnenkant heeft. Die kunnen namelijk gaan schuren op je huid. Als je veel zweet kun je daar zelfs schaafwonden aan overhouden. Toch last van een schurende beha? Stop stukjes zeemleer op de plaatsen waar de beha toch nog schuurt, of smeer je huid in met vaseline.

Sportbeha hardlopen run2day kopen

Aanbod van sportbeha's
Run2Day biedt een aantal sportbeha's aan van verschillende merken, zoals adidas, Nike, Falke en Shock Absorber. Het is uiteraard afhankelijk van de benodigde ondersteuning welke beha voor jou geschikt is. Bekijk hier het online aanbod van sportbeha's.

Run2Day op Facebook

Run2Day op Instagram