Hoe kies ik een hardloopschoen
Welke hardloopschoenen moet ik kopen? Het lijkt zo simpel, toch zit de werkelijkheid iets ingewikkelder in elkaar. Het juiste paar is van groot belang. De juiste schoenen kunnen blessures voorkomen en je prestaties verbeteren. Kortom, met de juiste hardloopschoenen blijft lopen leuk.
Laat je goed adviseren
Hardloopschoenen zijn er in alle soorten, maten en kwaliteitsniveaus. Alleen zijn lang niet alle schoenen voor iedereen geschikt. Een goede schoen betekent niet gelijk dat het ook een goede schoen voor jou is! Vandaar dat het belangrijk is om je goed te laten adviseren als je hardloopschoenen koopt. Onze ervaren en deskundige collega's helpen je graag bij jouw zoektocht naar dé perfecte schoen!

Neutraal of overpronatie hardloopschoen
De perfecte hardloopschoen bestaat niet. Ieder model is uniek en heeft een andere demping, pasvorm en stabiliteit. In het algemeen kun je hardloopschoenen onderverdelen in neutrale schoenen en antipronatie schoenen. Deze verschillende typen hebben te maken met de manier waarop je loopt. Een neutrale loper landt op de buitenzijde van de hiel en zet via een vloeiende beweging af met de tweede teen. Dit noemen we een neutrale afwikkeling. Bij deze beweging kantelt het enkelgewicht onder druk van het lichaam naar binnen en dat noemen we pronatie. Antipronatie schoenen zijn geschikt voor lopers die overproneren. Dit betekent dat de voet te ver naar binnen staat. Een ondersteuning in de schoenen zorgt ervoor dat de voeten rechter afwikkelen en minder 'doorzakken'.
Stabiliteit en demping
Als je iets naar binnen zakt met je voet betekent dit niet automatisch dat je een anti-pronatie schoen nodig hebt. Zowel in de categorie neutraal als in de categorie antipronatie is er ontzettend veel verschil in stabiliteit en demping. Met behulp van een loopanalyse kunnen onze medewerkers exact inschatten welke schoen jij nodig hebt.
Loopanalyse
Voor de loopanalyse maken we gebruik van een statische analyse op onze FootBalance platen en een dynamische videoanalyse. Onze medewerkers kijken naar de anatomie van jouw voeten maken een opname van je loopstijl, die ze samen met jou vertraagd terug kunnen kijken. Op basis van deze statische en dynamische analyse bepalen onze medewerkers welke schoenen qua stabiliteit, demping en pasvorm het beste bij jou passen. Uiteraard spelen je hardloopdoelstellingen, de ondergrond waarop je loopt en je lichaamsbouw ook een belangrijke rol. Meestal blijven er twee tot drie verschillende typen schoenen van verschillende merken over die het meest geschikt voor je zijn.

De juiste maat
Meestal koop je hardloopschoenen een maat groter dan je normale schoenen. Tijdens een training zetten je voeten uit door de verhoogde doorbloeding waardoor je voeten meer ruimte nodig hebben. Als hardloopschoenen niet de juiste maat hebben kun je veel problemen krijgen. Denk aan zere tenen, blaren en blauwe teennagels. Je tenen mogen de voorkant van de schoen dus niet raken. Er moet +/- een vinger passen tussen je grote teen en de punt van de schoen.
Blijf bij je leest
Niet alleen de juiste maat van je nieuwe hardloopschoenen is belangrijk, maar ook de breedte. Problemen met de breedte van een schoen zorgen vaak voor te veel wrijving tussen je voet en de schoen. En wat krijg je dan? Blaren! Niet fijn. Bij Run2Day hebben we schoenen met een extra smalle of brede leest. Laat je dus goed adviseren!
Altijd dezelfde schoen?
Simpelweg het nieuwere model van je vorige schoen kiezen is niet per se een goed idee. Soms veranderen fabrikanten slechts een detail, maar zelfs een kleine wijziging kan voor jouw loopstijl een groot gevolg hebben. Vraag daarom elke keer bij het kopen van schoenen aan onze medewerker wat er verander is en neem je oude schoenen mee.

Meerdere hardloopschoenen
Ook is het een goed idee om een tweede paar hardloopschoenen te hebben om af te wisselen en veel specifieke trainingen of wedstrijden. Verschillende loopdisciplines vragen om verschil in materiaal. Zo heb je trainingsschoenen, geschikt voor allround gebruik, duurlopen, trainingen op de weg en op een zachte ondergrond. Maar ook trainingswedstrijdschoenen, geschikt voor hardlopers die ook tempo- en intervaltrainingen doen en wedstrijden lopen, zowel voor op de weg als op de atletiekbaan. Dan zijn er natuurlijk ook wedstrijdschoenen, geschikt voor wedstrijden, snelle duurlopen en baantrainingen. Op spikes loop je snelle baantrainingen en wedstrijden. Trailschoenen zijn geschikt voor trainingen in bossen, duinen en op het strand en cross spikes voor wedstrijden op zachte ondergrond, gras, bos en modderparcoursen.