Chat with us, powered by LiveChat

Wat dragen we vandaag?

Een doorgewinterde hardloper herken je al van mijlen ver. Vlotte pas, serieuze blik, een paar flitsende schoenen en een lekker strak broekje. Andersom is het ook niet heel moeilijk om newbies er tussenuit te halen. Katoenen sweater, smartphone aan de bovenarm en een gigantische koptelefoon. En alles is natuurlijk goed, als je maar rent. Wat je daar ook maar bij aantrekt, je loopt hard en dat is geweldig. Maar heeft een goed gekozen outfit dan meerwaarde?

Het antwoord daarop is natuurlijk JA. Niks zo vervelend als te warm gekleed hardlopen. Of te koud. Het kan je dagelijkse rondje, maar uiteindelijk ook je PR, maken of breken. Reken maar dat niet alleen de nieuwe generatie hardlopers baat heeft bij een mini workshop ‘Wat dragen we vandaag?’ want ook ervaren lopers gaan regelmatig de mist in met hun kledingkeuze.

Hoe pak je het aan?


Bij het samenstellen van de perfecte hardloopoutfit is het handig om rekening te houden met alle omstandigheden. Wat er 100% zeker gaat gebeuren tijdens het rennen is dit: Je gaat je lichaam bewegen en je gaat zweten. Waar moet je rekening mee houden:

This is default alt image
This is default alt image
This is default alt image

Materialen


Als je lichaam opwarmt door je inspanning, dan moet je deze warmte kwijt zodat je niet oververhit raakt. Oververhitting kan levensgevaarlijk zijn maar lang voor dat zover komt is het vooral een onprettig gevoel. Het laat je je inspanning zwaarder aanvoelen dan hij in feite is. Als je kleding erg nat is van het zweet loop je een grotere kans op schuurplekken en is het lastiger om een constante temperatuur te handhaven. Afgekoeld zweet zorgt ervoor dat ook je lichaamstemperatuur snel afkoelt. Veel te natte kleding voelt zwaar en onprettig aan.

Comfort


Daarnaast voel je je van je hoofd tot aan je tenen prettiger als je tijdens het bewegen niet gehinderd wordt door te strakke of juist veel te wijde kleding. Kriebelend, schuivend, knellend, wapperend, afzakkend, het is allemaal ellende als je rent. Kies daarom voor materialen die vocht reguleren, lekker aanvoelen en stretchy zijn en test je kleding op pasvorm door je thuis, of in de paskamer eens goed te bewegen.

Wind


Van een fikse wind kan je lichaam ook bij zachte temperaturen erg koud aanvoelen dus draag dan een winddichte laag zoals een jack. Bij diezelfde zachte temperatuur, zonder wind, kan een basislaag al voldoende zijn.

This is default alt image
This is default alt image
This is default alt image

Kou en regen


Een basislaag zoals een thermoshirt en een winddicht, waterdicht maar ademende buitenlaag. De kou kan er niet in maar jouw transpiratie er wel uit. Denk bijvoorbeeld aan GORE-TEX. Een muts tot over je oren scheelt enorm in je beleving van de temperatuur. Als het hard vriest kan een 3e laag zeker geen kwaad.

Zon


Schijnt de zon? Draag altijd een zonnebril en/of een pet. Combineer dit met een singlet of T-shirt en een korte broek van vochtregulerende materialen.

Jij vs de elementen


Ook jouw unieke lichaam en je kerntemperatuur (heb je het snel warm of ben je een koukleum) en de weersomstandigheden moeten meegewogen worden. Niet iedereen is hetzelfde dus hoe jij je verhoudt tot warmte of kou is uiteindelijk ook een kwestie van ervaren.

This is default alt image
This is default alt image
This is default alt image

Kom langs jouw Run2Day winkel


We staan in al onze winkels voor je klaar om je alles te laten passen, testen en je te voorzien van advies op maat.