De temperaturen lopen weer op. Sommige hardlopers hebben hier de hele winter naar uitgekeken en andere verstoppen hun hardloopschoenen nu liever achter in de kast. Bij welke groep je ook hoort, doe je voordeel met deze tips!

1. Zorg dat je hydratatie al op orde is voor je vertrekt


Dat je vanaf een afstand of 10/15km beter water meeneemt onderweg is bij de meeste lopers wel bekend. Waar minder aandacht voor is, zeker bij runs tot aan die 10/15km, is om ervoor te zorgen dat je hydratatie van tevoren al goed is. Hoe je dat checkt: Op het toilet! Zorg dat je urine licht van kleur is. Drink elektrolyten (sportdrank) na een langere afstand en drink verspreid over de dag genoeg.

2. Pas je tempo aan


Blijf niet ploeteren tegen de wetten van de natuur in: Het kost meer moeite om een lichaam te verplaatsen bij een hoge temperatuur, want het kan zijn warmte moeilijker afvoeren. De ene persoon kan hier (ook van nature) beter mee omgaan. Luister dus extra goed naar jouw lichaam.

3. Realiseer je dat je gaandeweg zult wennen, laat je niet verleiden tot negatieve gedachten


Je zult wennen. Om de periode tot het zover is goed door te komen helpt het om jezelf een mentale motivatie speech te geven. Dit zware gevoel van die eerste warme rondjes gaat niet de hele zomer duren. Dit is een hitte training! Dit gaat je sterker maken als het straks weer koud is! Stel je jezelf voor tegen het einde van de zomer, dan draai je je hand niet meer om voor die hele warme dagen. Negatieve gedachten zijn zwaarder dan het weer. En die gedachten kun je ook trainen.

4. Loop korter en rustiger tot je gewend bent


Tip 3 betekent niet dat je tip 2 niet moet opvolgen! Pas als je voelt dat er gewenning is opgetreden ga je weer harder trainen. Ook korter lopen is een goede optie, dan blijf je in elk geval in beweging. Een half uurtje lopen is ook heerlijk!

5. Neem meer water mee dan nodig om je lijf te koelen


Waar je normaal gesproken een halve liter of meer mee zou nemen, neem je nu extra water mee om je handen, hoofd of nek mee af te koelen.

Hardlopen met warm weer

 

6. Loop in een schaduwrijke omgeving


Plan je rondje zorgvuldig door een omgeving met flink wat schaduw. Lekker in het bos! Of langs de schaduw van de huizen, alles om dat hele felle zonlicht te vermijden.

7. Koel je actieve spieren voor je vertrekt


Om het laten oplopen van je kerntemperatuur zo lang mogelijk uit te stellen, probeer je jezelf zo fris mogelijk te laten starten met lopen. Dus pak een koelelement, en verkoel je spieren.

8. Neem een klein gel koelelement mee in je flipbelt of sport bh


Een klein gel koelelementje in je flipbelt , of voor de dames eventueel in je sport bh. Dit zal niet in de weg zitten tijdens het lopen, maar wel lekker koud aanvoelen! Eerst afspoelen onder de kraan en niet gelijk uit de vriezer op je huid leggen.

9. Doe intervaltraining


Een intervaltraining is sowieso altijd een goed idee, maar tijdens de warmte is er nog meer voordeel: Je geeft je lijf beter de mogelijkheid om ( tijdens in,- en uitlopen en de rustpauzes ) de warmte goed kwijt te raken, dan als je in 1 tempo loopt. Houd ook hier rekening met tip 2!

10. Loop vroeg, of juist laat


Vroeg opstaan en de dag zien beginnen door te gaan rennen is het hele jaar door prachtig. Een mentale uitdaging die gegarandeerd beloond wordt met voldoening. In de warmte is dit soms noodzaak omdat het zodra de zon op is gekomen gewoonweg niet meer te doen is. Of loop juist ‘s avonds, en laat de drukte van de hele dag los met een sunset rondje.

Kies wat het beste bij je past, alles is goed.

En hoe je het ook doet deze zomer, vergeet niet dat je loopt omdat het mag, niet omdat het moet.

 

Wie is Lein?

Marjolein werkt sinds 2020 bij Run2day en ze heeft, niet geheel verrassend, een grote liefde voor hardlopen.  Je kunt haar hardloopleventje bekijken op Instagram: @leinsmiles

 

Shop herenShop dames