De laatste keer dat ik een weekend weg ging ontdekte ik dat er naast de gebruikelijke spullen die je voor zoiets meeneemt, namelijk 3 paar schoenen, 2 tassen, toiletspullen, schone kleren en een hardloop outfit, toch iets belangrijks ontbrak. Mijn hardloopschoenen. Teleurgesteld wil ik niet zeggen, uitslapen of dat proberen was ook wel eens leuk maar denk maar niet dat dat me hierna nog een keer gaat gebeuren.

Want hardlopen op vakantie is het leukste wat er is! Lekker km’s maken op door jou onontgonnen terrein voelt heerlijk avontuurlijk en het geeft de herinneringen aan je vakantie net weer een extra randje. En even op jezelf zijn, dat is soms goed voor een mens.

Je kunt hieronder lezen hoe jij niet van die beginnersfouten gaat maken als ik!

1. Doe je huiswerk

Bereid je voor op wat komen gaat zodat je accordingly dressed op je hardloopfeestje verschijnt. Wat voor weer gaat het worden? Wat voor wegen ga je daar aantreffen? Zijn ze verhard of onverhard?Zorg dat je niet met je stinkende zweetwasje blijft zitten maar neem een beetje Biotex mee.

2. Stel een vakantiedoel

Afhaken is het grootste risico, en hoewel dat op vakantie niet het ergste is wat je kan overkomen, voel jij je misschien toch lekkerder als je wel gaat. Het volgen van je schema is vaak niet helemaal haalbaar. Spreek in plaats daarvan met jezelf dan af hoeveel km’s per week je gaat lopen tijdens je reis. Probeer je daaraan vast te houden. Een beetje.

3. First things first

Alleen al om de temperatuur is het beste wat je kan doen om vroeg te gaan lopen. Daarnaast heb je vast nog een heleboel andere leuke dingen te doen op zo’n vakantiedag. Bijkomend voordeel: Dat heerlijke après-running gevoel voelt nog lekkerder dan anders!

Hardlopen op vakantie

4. Leg je spullen klaar

Om je uitslapende reisgenoten zo min mogelijk te storen en de kans om aan dat lonkende ‘nu even niet’ gevoel toe te geven is het handig om al je spulletjes de avond ervoor al klaar te leggen zodat je zodra je wakker bent, zo snel mogelijk op pad kan gaan.

5. Neem geld, water en je opgeladen telefoon mee

Of je nou in Friesland bent of aan de Méditerranée, wat je precies gaat aantreffen dat weet je niet dus ga niet op pad zonder essentiële zaken als geld, pinpas en je opgeladen telefoon. Een heupgordel is daarvoor het onmisbare item!

6. Loop een van A naar B’tje

Naast gewoon verdwalen, een route in je horloge zetten, je op laten halen of een Uber bestellen is het lopen van een A naar B’tje een handige manier om weer terug te komen waar je vandaan kwam. Je maakt er een spel van om goed te kijken wat je allemaal zoal ziet onderweg en draait op de helft van je run om en als Kleinduimpje vind jij je weg terug.

7. Pauzeer en maak foto’s

Maar het blijft natuurlijk vakantie! Dus neem die pauze, loop wat rustiger als het warm is of omdat je er gewoon zin in hebt. En maak lekker die selfie bij de Eiffeltoren en die foto van hoe jij langs dat mooie kerkje rent.

Geniet er in elk geval van!

Groetjes, Marjolein

Wie is Marjolein?

Marjolein werkt sinds 2020 bij Run2day en ze heeft, niet geheel verrassend, een grote liefde voor hardlopen en dan met name die ene afstand: Ze liep dit voorjaar haar 10e marathon. Je kunt haar hardloopleventje bekijken op Instagram: @leinsmiles