Dat het zwaar gaat worden weten we allemaal. Gelukkig hebben we 8 tips waarmee we de challenge net iets makkelijker kunnen maken. Lees en deel de tips en eindig het jaar sterk.

1. Planning


Zorg dat je een planning hebt voor de challenge. Maak een overzicht van alle runs die je wilt gaan lopen. Het is goed om jezelf uit te dagen maar doe niet te gek. Hieronder een paar planning tips:

- Ren om de dag een langer stuk en loop op je "rust" dagen langzamer en korter.

- Doe je runs in de ochtend zodat je nog een hele dag hebt om te herstellen. 

- Plan je langere runs op dagen dat je meer tijd hebt.

- Bekijk het weer zodat je niet nat regent. 

Schrijf je planning op een A4 en plak 'm ergens op. Als je klaar bent met een run kan je deze afstrepen. Een goed overzicht is cruciaal!

2. Slaap


Door de drukke sociale agenda wordt er vaak bezuinigd op de uren in bed en dat is niet slim. Het lichaam van een hardloper heeft rust nodig en juist door de extra stress (fysieke stress in de vorm van alcohol, veel voedsel, reizen, etc.) moet er worden bijgetankt.

Het aantal uren slaap verschilt per persoon maar slaap je er meer dan 7 dan ben je goed bezig.

3. Herstel


Naast herstellen tijdens je slaap kun je je herstel bevorderen door goed te blijven eten en drinken ( later meer over eten en drinken ). Actief herstel is ook belangrijk zo kun je verschillende oefeningen doen om je spieren soepel te houden. 

Merk je dat je wat stijf bent? Ga dan een stukje wandelen of fietsen.

Heb je een foamroller? Rol je spieren voor en na de work-out.

Zijn je spieren een beetje stram? Trek je compressiesokken aan of smeer je in met spierbalsem.

4. Eten


Volgens de richtlijnen dien je tussen de 2000 en 2500 kcal aan energie binnen te krijgen. Nu ga je iets meer verbruiken tijdens de challenge dus mag er wel iets meer brandstof genuttigd worden. Eet genoeg koolhydraten en eiwitten. Neem na je runs je eitwitten. Dit kan met shakes maar een boterham met kaas en een extra glas melk werkt ook goed. 

5. Drinken


Zorg dat je goed gehydrateerd blijft tijdens je runs. Neem tijdens je lange duurlopen water mee of zorg dat je op plekken waterflesjes hebt neergezet. Je kan ook je vriend, vriendin, vader of moeder vragen om mee te fietsen voor mentaal en water support. Let wel op om afstand te houden en Coronaproof te blijven hardlopen.

6. Alcohol


Bij de kerstdiners en oud en nieuw is er eigenlijk geen ontkomen aan: alcohol. Natuurlijk heerlijk en niks mis mee maar bij verkeerd gebruik kan het je lichaam wel een tik geven.

Zorg ervoor dat je naast je alcoholische versnapering ook een glas water hebt en die ook opdrinkt. Houdt het drinken van water en alcohol 1:1. Alcohol is vocht afdrijvend dus blijf gehydrateerd.

Bij uitgebreide kerstdiners komt vaak met het dessert een dessertwijn op tafel, naast het feit dat deze wijn veel suikers kent, beschikt het ook over veel sulfieten. Daarnaast kan een hoge dosis sulfiet jou de volgende ochtend een Château migraine bezorgen! 

7. Motivatie


Deze challenge zal voor vele erg zwaar zijn. Voor motivatie kan je bijvoorbeeld lopen met muziek of een fijne podcast. Zet je favoriete album op, luister naar de Pacer podcast of loop met je favoriete loopmaatje. 

Zet je oortjes niet te hard tijdens het lopen zodat je hoort wat er om je heen gebeurt.

8. Geniet


Het worden koude en natte dagen maar geniet van de tijd dat je buiten bent. Veel mag niet maar hardlopen kan en mag. Eindig dit jaar sterk en ga ijzersterk 2021 in. 

Blijf hardlopen. 

De wegen zijn niet gesloten