Een belangrijk aspect van het hardlopen is een goede ademhaling. Het lijkt erop dat iets vanzelfsprekends als dit ook bij het hardlopen vanzelf zal gaan. Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Sterker nog, voor verrassend veel lopers is hier winst te behalen.  

 

Hoe kom je erachter of er voor jou iets te verbeteren is? 

Een goede ademhaling is een rustige, gelijkmatige ademhaling. Deze begint vanuit de buik. Als je je hand op je buik legt en deze weg probeert te duwen tijdens een inademing dan doe je het goed. Probeer het maar eens. Je uitademing is lang en rustig. 

Ook tijdens het hardlopen zorg je dat je laag vanuit je buik begint met de inademing. Je borstkas en middenrif zetten uit. Hierdoor ontstaat er meer ruimte aan de onderkant van de longen. Je ademt lang uit. Je pasritme en ademhaling sluiten naadloos op elkaar aan. 

Adem je hoog (vanuit het keelgebied) en oppervlakkig, dan krijg je minder zuurstof binnen. Je laat een gedeelte van je longcapaciteit onbenut en dat is zonde. Doe je dit in het dagelijks leven, dan breng je jezelf onbewust in een staat van stress. Tijdens het hardlopen doe je je eigen prestaties tekort.  

 

Wat kan je doen om dit te verbeteren? 

  • Geef extra aandacht aan je ademhaling aan het begin van je training, na een tijdje gaat het vanzelf 
  • Luister naar je ademhaling tijdens het hardlopen, laat je muziek een keer uit 
  • Train je ademhaling door ademhalingsoefeningen, of door een hele rustige duurloop 
  • Een krachtige en lange uitademing zorgt automatisch voor een goede inademing 
  • Observeer je ademhaling in rust 

 

Waar zit je winst? 

Je verbetert je loop efficiëntie omdat een betere ademhaling zorgt voor een lagere hartslag en hiermee bespaar je energie. Daarnaast voelt het rustiger en prettiger.