ASICS is al jaren toonaangevend met hun hardloopschoenen. Dat je als merk moet blijven innoveren maakt ASICS met de nieuwe MetaRun meer dan duidelijk. De MetaRun wordt door velen direct in de mond genomen als ‘duurste hardloopschoen ooit’. Wij testten de MetaRun uitvoerig en vinden het vooral de lekkerste ASICS schoen ooit!

Drie jaar lang met 90 man werken aan de beste hardloopschoen ooit. Dit gebeurde in het eigen Institute for Sports Science van ASICS. De Metarun, een schoen die volgens ASICS de markt (lees:de concurrentie) op de grondvesten zal doen schudden. De MetaRun springt niet direct in het oog als het gaat om innovaties als bijvoorbeeld adidas met het Boost materiaal of Nike met het Lunar tussenzool materiaal. Wel is de schoen eenwinst voor het oog. Een erg rijke schoen die met de zwart-gouden uitstraling er erg exclusief uitziet. Eenmaal aan de voeten ervaar je comfort en wil je maar één ding: hardlopen!

ASICS MetaRun voor dames

ASICS MetaRun voor heren

Lichter dan ooit tevoren
Gewicht aan je voeten wil je beperken tijdens het hardlopen. Maar dit mag niet ten koste gaan van het comfort vind men bij ASICS. Als we een kijkje nemen naar de nieuwe tussenzool dan is het baanbrekende FlyteFoam van de MetaRun 55% lichter dan het standaard tussenzoolmateriaal wat gebruikt wordt in de hardloopschoenen industrie. Je hoeft tijdens je run dus minder gewicht mee te sjouwen!
 
Wat maakt FlyteFoam dan speciaal in vergelijking met het standaard tussenzoolmateriaal? Door een component toe te voegen in de biologische samenstelling is het FlyteFoam ook veerkrachtiger dan ooit tevoren. Voordeel hiervan is dat de ‘energy-return’ na elke pas een stuk hoger ligt. Het Foam keert na elke pas terug naar de oorspronkelijke vorm. Hierdoor heb je bij iedere pas die je zet tijdens het hardlopen de maximale demping!Voor meer dan alleen lopers die support nodig hebben
De ASICS MetaRun heeft het welbekende Duomax support blokje aan de binnenzijde van de tussenzool. Dit geeft extra stabiliteit. Is de schoen dan alleen geschikt voor de groep lopers die overproneren? Wij vinden dat dit niet perse het geval is. De Metarun hebben wij uitvoerig getest en komen tot de conclusie dat de schoen erg stabiel is zonder je voet dwingend te corrigeren dat je ook als neutrale loper met de schoen uit de voeten kan.

Het geheim van de MetaRun zit ‘m in het tweedelige AdaptTruss dat je in de zool van schoen terugvind. Dit tweedelige AdaptTruss compartiment is versterkt met koolstofvezels en geeft de MetaRun een betere stabiliteit en flexibiliteit.
Het materiaal past zich aan jouw individuele hardloopstijl aan en buigt veilig mee, maar wordt stug als de voet te veel naar binnen kantelt. Hierdoor wordt de druk op je voeten verlaagd en kun je vloeiender hardlopen.Een ander in het oog springend detail is de externe hielkap. Of je nu met de warming up bezig bent of dat je het 42km punt zojuist hebt gepasseerd, de nieuwe x-vorm van de externe clutchcounter vormt zich perfect om je enkel. Veel ASICS lopers hebben nog wel eens het probleem dat het binnenwerk van de schoen in de hiel slijt (een gat vormt). Dat is met de externe hielkap verleden tijd.
 
Dankzij de binnenvoering met memory foam ervaar je bij het aantrekken van de schoen al een enorm comfortabel gevoel. Door het memory foam ervaar je tevens bij elke stap een gepersonaliseerde pasvorm van de hak.

Jackard Mesh upper dat zit als gegoten
Het bovenwerk van de MetaRun ziet er heel stijlvol uit. Het nieuwe enkel laags Mesh minimaliseert de wrijving tussen je voet en het bovenwerk zodat je een nauwsluitende pasvorm krijgt die als gegoten zit. Om stevigheid in het éénlaags mesh aan te brengen zijn de strategisch geplaatste FluidFit lijnen zoals we die kennen van ASICS aangebracht. Deze zorgen voor stabiliteit.
Een unieke combinatie van gesloten en open geweven patronen optimaliseert de flexibiliteit en ventilatie. De patronen doen denken aan aerodynamische inlaatgaten bij supersnelle auto’s.

Waarom een beperkte oplage van 60.000 paar wereldwijd
Een terechte vraag! De MetaRun is een exclusief model, maar de technologien die gebruikt zijn zullen in 2016 en 2017 terugkomen in de huidige modellen van ASICS. Zo worden elementen uit de schoen verwerkt in de modellen die we allemaal kennen van ASICS; de Nimbus en Kayano. Kun je niet wachten en wil je al deze innovaties in één schoen: ASICS MetaRun.
Verwachten wij van ASICS een schoen die qua uiterlijk radicaal anders is en daarom een grote hit is? Nee! De MetaRun is een degelijke hardloopschoen zoals we dat van ASICS gewend zijn.

Zelf getest.
Uiteraard testen wij schoenen zelf om te bepalen of het model van toegevoegde waarde is voor ons uitgebalanceerde assortiment wat ieder seizoen met aandacht wordt samengesteld. Omdat de MetaRun zelfs voor ASICS medewerkers tot het laatste moment geheim is gehouden hebben wij de schoen pas recent kunnen testen. Dit is gedaan in het ASICS Meta lab. Hier zijn zowel looppatroon en fit getest. Onze collega Edgar (zelf marathonloper) is erg optimistisch over de schoen.
‘Van nature ben ik een neutrale loper en land ik vooral op de midvoet/voorvoet. Loop ik mijn hele langzame duurlopen dan land ook ik iets meer op de hak. Echter heb ik totaal geen last van het Duomax blok. Wat opvalt is dat de ASICS niet heel licht oogt maar eenmaal aan de voet voelt deze als gegoten. Mijn advies is dat de schoen dan ook niet in een ‘hokje’ te plaatsen is maar dat je de schoen echt zelf moet ervaren! Kom naar een van onze verkooppunten waar je de schoen aan de voet kunt voelen. Geen Run2Day verkooppunt in de buurt, dan kun je de MetaRun ook online bij ons bestellen. Is de schoen geen perfecte match met jou dan kun je deze eenvoudig retour sturen’.