We worden blij van het licht en gezond van de vitamine D die 'ie aflevert: de zon. Maar naast het zichtbare licht, stort de zon ook ultraviolette straling over ons uit. En daartegen moet je je huid en ogen beschermen. Zeker als je veel buiten sport.
 
De Nike zonnebrillen bieden 100% bescherming tegen zonnestralen. Ga naar de complete Nike zonnebrillen collectie.

Een training afwerken in de zon is voor elke hardloper een feest. Dat je daarbij vooraf, achteraf en eventueel tijdens je training voldoende moet drinken, weten de meeste lopers wel. Maar waar veel lopers minder rekening mee houden is dat je huid en ogen beschermd moeten worden. Ook als je maar een half uurtje gaat lopen. UV-straling kan namelijk flinke schade aanrichten als die in te grote hoeveelheden je huid of netvlies raakt.

Te veel zonlicht
Het meest bekende gevolg van te veel blootstelling aan zonlicht is verbranding van je huid, waarbij cellen beschadigd raken. Je lichaam kan dit in de meeste gevallen zelf genezen. Daarnaast kan je huid ook sneller verouderen als je deze niet voldoende beschermt. Maar het meest heftige gevolg van een teveel aan zon op je huid is huidkanker.
 
Voldoende bescherming is dus een eerste levensbehoefte. Dat kan natuurlijk door je in te smeren. Maar er is ook speciale hardloopkleding die uv-straling buiten de deur houdt. Deze wordt met een speciale weeftechniek zo gemaakt dat het voor minimaal 80 procent uv-werend is.
 
Beschadigd netvlies
Te veel UV-straling is niet alleen schadelijk voor je huid, maar ook voor je ogen. De lichtstralen die via je pupil je oog binnenvallen, kunnen cellen in je netvlies kapotmaken, vertelt Diana Molkenboer, optometrist bij Struijk Optiek in Papendrecht. Die schade is blijvend en herstelt zichzelf niet zoals je huid dat wel kan. Het gevolg is dat je slechter of wat vervormd gaat zien en dat je een grotere kans hebt op staar.
 
Die zonnebril tijdens je training is dus noodzakelijk als je je ogen wilt beschermen. Daarnaast is het ook comfortabeler.Je hoeft niet met je ogen te knijpen en hebt minder kans op kraaienpootjes rondom je ogen en hoofdpijn na je training. Maar waar moet je dan op letten als je een zonnebril koopt?
 
Verwisselbare glazen
Mensen denken vaak: hoe donkerder de glazen, hoe beter de bescherming: maar dat hoeft niet per definitie zo te zijn. Het allerbelangrijkst is het uv-filter. Daarnaast is het belangrijk dat de glazen aan de binnenkant ontspiegelend zijn. Daardoor wordt de uv-straling die aan de achterkant je bril invalt niet op je ogen weerkaatst.
 
De brillen van Nike garanderen 100 procent bescherming tegen uv-straling. Deze sportbrillen hebben vaak glazen die je kunt verwisselen. Want ook als de zon niet schijnt, kan het verstandig zijn om een bril te dragen: in de zomer is er ook bij bewolking relatief veel uv-straling. Die impact daarvan kun je beperken met transparante glazen met uv-bescherming.
 
Je beschermen tegen de iets minder prettige kant van zonneschijn is dus een fluitje van een cent. Als je dat doet, is het enige dat je hoeft te doen: genieten van je training met die goudgele allemansvriend. Want voor je het weet is het weer winter.