Published By: Bibi 5 nov. 2020
Beter ademen = beter hardlopen.
Wat is nog belangrijker dan nieuwe schoenen, de juiste voeding en wamt regulerende kleding? Precies: een goede ademhaling. Helemaal als je vloeiender en meer ontspannen wilt lopen. Ademhaling is enerzijds een focuspunt om je aandacht op te richten, anderzijds een middel om je fysiek te ontspannen en zo je hartritme te verlagen. Ook hier geldt: lichaam en geest zijn geen gescheiden grootheden. Mentale ontspanning betekent een lager hartritme. Andersom zorgt een rustige ademhaling voor mentale ontspanning.
‘De ademhaling is een graadmeter voor je emoties, maar ook voor je lichamelijke gesteldheid’ zegt running therapeut Nico van der Breggen. ‘Het is makkelijk te zien of een hardloper mentaal gespannen is. Hoog opgetrokken schouders zijn bijvoorbeeld een teken dat een loper hoog ademt: kort inademen waardoor alleen het bovenste deel van de longen wordt gevuld. Het gevolg: tot 50% minder zuurstofopname.’ Hoog of versneld ademhalen is op zich niet erg, zolang en maar een periode van goed ademhalen op volgt waarmee het lichaam weer tot rust komt. Bij deze diepere ademhaling vanuit de buik (de zogenaamde middenrifademhaling) wordt een groter deel van de longcapaciteit benut. Blijft deze diepe ademhaling uit, dan krijgt get lichaam te weinig rust en bevindt het zich eigenlijk in een constante toestand van lichte paniek. Een prettige bijkomstigheid van een goede ademhaling tijdens het hardlopen is dat je ook op andere momenten goed zult ademhalen en daardoor meer energie hebt in het dagelijks leven. Je concentratievermogen wordt betere en spanningen in je lijf verminderen. Van der Breggen:’ Als je je concentreert op je ademhaling, is er geen ruimte voor andere gedachten of gepieker. Je komt letterlijk tot rust. Ademen is bezielen: tijdens rustige ademhaling verbindt je lichaam zich met je geest.
Rood stoplicht
De hamvraag is natuurlijk: hoe adem ik beter? Een goede uitademing is de sleutel tot beter ademen. Want bij ‘goed uitademen’ wordt ook de inademing vanzelf dieper. En daardoor gaat er meer zuurstof naar plekken waar je het nodig hebt: je hersenen en spieren. ‘Het beste is om in te ademen door de neus en uit te ademen door de mond,’ weet Van der Breggen. ‘Veel hardlopers vinden dat echter lastig. Toch heeft het grote voordelen: je neus verwarmt en filtert de ingeademde lucht en de smalle doorgang zorgt ervoor dat je dieper en rustiger gaat ademen. Af en toe thuis oefenen met inademing door de neus is genoeg. Ga niet forceren. Het kan enkele weken of maanden duren voordat je het onder de knie hebt. ’Van der Breggen vervolgt: ‘Als je moet wachten voor een rood stoplicht, wind je dan niet op, maar benut de wachttijd voor een ademhalingsoefening. Dan gaat de tijd ook nog eens sneller.’
Twee in, vier uit
De ademhaling onder controle krijgen is in principe eenvoudig, weet ook Koe de Jong. Hij is expert op het gebied van ademhaling en schreef samen met psychiater/hardloper Bram Bakker het boek Verademing(2009). ‘Ik kan het simpel samenvatten: adem langer uit,’ zegt De Jong. ‘Twee seconden inademen, vier seconden uitademen.’ Bram Bakker voegt toe: ‘In het begin is een paar keer per dag bewust rustig ademhalen al genoeg. Vooral voor het slapen gaan. Als je tien minuten rustig en bewust met je ademhaling bezig bent, val je zo in slaap en slaap je ook goed door. Je brengt het lichaam met die oefeningen in de ruststand. Nog sterker, aandacht besteden aan je ademhaling direct na de inspanning is belangrijker dan direct eten of drinken. Die rust hoort bij de training. Als hardloper moet je ook inspanning doen om te herstellen.
Ademhaling: 4 feiten
Vijf ademhalingsoefeningen
Hoe kun je je ademhaling verbeteren? Dit zijn vijf oefeningen die handig zijn voor hardlopers: je leert er rustiger door ademen, regelmatingger door ademen, efficienter door ademen en raakt vertrouwd met inademen door de neus.
Drie nadelige effecten
Of je aan het hardlopen bent of niet, een (langdurig) versnelde ademhaling heeft vee; nadelige effecten. Het kan bijvoorbeeld leiden tot: