Al flink aan het oefenen voor de Dam tot Damloop op 23 september? VIVA helpt je graag verder op weg met een nieuwe uitbreiding op de training. En nuttige tips om op je vakantiebestemming te blijven trainen. Je hardloopschoenen gaan dus gezellig mee op reis.
 
Train mee
Dit is al de laatste week van het trainingsschema! We starten met 20 minuten hardlopen, daarna 3 minuten wandelen en dan nog 10 minuten hardlopen. Nog heel even volhouden en je loopt een half uur aan één stuk. Daarna trainen we door tot 10 km. Kijk op facebook.com/vivasportief bij de foto’s voor het schema beginners van 5 naar 10 km.
 
Ontdek je plekje
Van hardlopen tijdens je vakantie blijf je niet alleen fit, je verkent meteen de omgeving en ontdekt de mooiste strandjes. Wen de eerste dagen aan het klimaat en loop op de koelste momenten van de dag, ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds als de zon ondergaat. Ook al heb je het warm, je spieren zijn het nog niet. Doe dus een goede warming up! Op tropische bestemmingen train je kort en in een heel rustig tempo. Asfalt geeft warmte af en is in warme landen geen prettige ondergrond. Loop op rustige wegen, in het buitenland rijden veel automobilisten harder en zijn ze niet gewend aan hardlopers langs de weg.
 
Veilig op weg
Thuis kun je alvast via Google Maps een hardlooproute uitstippelen. Vaak weet de repectionist van je hotel ook een leuk rondje. Bang dat je verdwaalt? Loop langs zee of een rivier en weer terug. Trek gekleurde en luchtige kleding aan als je in een warm land bent en zet een petje of zonnebril op. Handig om mee te nemen: contant geld, je telefoon en een briefje met je naam en de contactgegevens van je reisgenoot. Neem water mee als je langer dan een half uur weggaat. Ook handig om over je gezicht te plensen als je het gevoel hebt dat je oververhit raakt. Drink minimaal een halve liter water voordat je het hotel uit rent en smeer je goed in met zonnebrand. Voor je gezicht is een stick handig. Zo voorkom je prikkende ogen.
 
TIP: Jetlag? Doe het de eerste twee dagen rustig aan en begin met een klein rondje in een laag tempo. Daarna kun je de intensiteit geleidelijk opvoeren. Drink tijdens je vlucht en op je bestemming veel water en ga gelijk mee in het ritme. Zo wen je het snelst en train je het fijnst.