Na elke hardloopwedstrijd zien we bij een 99% van de deelnemers exact hetzelfde fenomeen optreden. Ongeacht of die race een succes was of niet. Het bestaat uit een prangend vraagstuk en bestaat uit 2 woorden: ‘En nu?!’ Wat gaat het nieuwe doel worden? Een andere afstand? Een nieuw PR? Vaak wordt er alleen bedacht WAT het nieuwe doel gaat worden. Maar zodra je daar globaal een antwoord op hebt is het vooral belangrijk hoe je daar denkt te gaan komen. Door je aandacht vooral te richten op het HOE-vraagstuk zul je taakgerichter aan de slag gaan. Je gaat op zoek naar manieren om dat gat tussen waar je nu bent en waar je uit wil komen te dichten. Dat geeft houvast: Om op langere termijn het resultaat te bereiken waar je nu al aan kunt werken.

Hoe pak je het aan? 
Misschien had je je dag niet. Of je liep de stoeptegels juist uit de straat en liep fluitend je beste tijd ooit. Hoe het ook ging, je stond er en dat telt. Vanaf nu verleg je je focus weer naar het enorme aantal manieren om een betere hardloper te worden:

Sneller worden?


Er zijn 101 manieren om dit te bereiken: Door structureel meer te lopen dan je deed, zoals een dag in de week meer of een aantal km per week meer dan eerst. Door intervaltraining te doen, of andere soorten intervaltraining dan je eerst deed. Afwisseling maakt je sterk. Door heuveltraining te doen: snel omhoog, langzaam naar beneden. Langzaam lopen, om de hartslag lager te krijgen, vetverbranding te stimuleren en zuurstofopname te bevorderen. Met een goede hartslagmeter kun je dit in de gaten houden. Train het verhogen van je pasritme: maak kleinere passen, til je voeten eerder op, werk aan een vlotte efficiënte arminzet. Je kunt je horloge hiervoor gebruiken. Werk aan je uithoudingsvermogen door regelmatig langere duurlopen te doen. Een hardlooptrainer kan een schema op maat maken. Snelle schoenen met een carbonplaat zijn allang niet meer alleen voor wedstrijdlopers. Door regelmatig te trainen op dit soort schoenen die je lijf ontzien, herstel je sneller en kun je een hogere belasting aan.

Sterker worden?


Voeg krachttraining toe gericht op het verbeteren van je mobiliteit. Met een set weerstandsbandjes kom je een heel eind. Werk actiever aan je herstel door tussen je trainingen door je doorbloeding te stimuleren met een foamroller. Kijk naar je dieet, krijg je voldoende eiwitten binnen om je spieren te herstellen en op te bouwen? Een bezoek aan een sport diëtist kan je misschien meer brengen dan je denkt. Bewust werken aan je mentale weerbaarheid en zelfvertrouwen maakt je vrijer van angsten, belemmerende gedachten en patronen. Misschien kan je wel dieper gaan dan je dacht of meer aan dan je voor mogelijk hield. Boeken over deze onderwerpen of coaching sessies kunnen je hiermee op weg helpen.

Friendly reminder: Bedenk dat je voor deze processen geduld moet hebben en het een kwestie is van de aanhouder die wint. Heb je meer vragen over hoe je jezelf kunt verbeteren? In onze winkels staan we voor je klaar.