Op zondag 17 september gaat het weer gebeuren! De Dam tot Damloop 2023. Het hardloopfeestje van het jaar en jij bent erbij. Jij en nog 50.000 anderen.

Laat dit getal even op je inwerken. Ruim 50.000 deelnemers aan de beroemdste 10 EM (dat is 16.1 km) van Nederland sinds 1985, dat is evenveel als jaarlijks aan de start staan van de New York City Marathon. Daarnaast doen er nog 33.000 deelnemers mee aan de Damloop by Night, de Dam tot Dam Wandeltocht en de Dam tot Dam Fiets Classic.

Een gigantische hoeveelheid mensen dus en dat alleen al maakt het een legendarische loop. Daarnaast komt het door die typische sfeer van al dat publiek en de vele bandjes langs het parcours. Maar wat bij de Damloop nog meer voor legendarische taferelen zorgt is de grote hoeveelheid deelnemers die zich, op zijn zachtst gezegd, beter hadden kunnen voorbereiden dan ze hebben gedaan.

We zien het elk jaar weer. Kruipend door de IJtunnel na een snoeiharde sprint vanaf de start. Naar Zaandam rennen op oude Allstars. Een thermoshirt aan met lange mouwen en een dikke jas erover als het 25 graden is. Nooit een km verder hebben gelopen dan 5. Of toch maar die BBQ met anderhalve fles wijn de avond ervoor omdat het zo gezellig was. Vaak gaat het dan een beetje mis en heel soms heel erg.

Om te zorgen dat jou zo’n tocht der verdoemenis bespaard blijft geven we je de beste tips voor een Damloop waar jij in Zaandam ontspannen en fris je medaille zal gaan ophalen.

Train, 10 EM is best een eind


In de voorbereiding naar de Damloop is het wel zo handig als je je enigszins comfortabel een uur kan hardlopen. Train tot begin september minstens 2 of 3 keer per week, tussen een half uur en een uur. Bouw de afstand uit in 1 van die trainingen naar een km of 13/14. De laatste 2 weken train je wel maar bouw je de afstand weer af. Dan ben je er klaar voor!

Kom niet op je Allstars


We staan in al onze winkels voor je klaar om je te helpen bij het uitzoeken van een paar goede dempende hardloopschoenen. :)

Doe je huiswerk


Belangrijkste tip voor race day op 18 september is dat je je huiswerk moet doen. Juist omdat het zo druk is. Plan je reis. Realiseer je dat je start vanaf Amsterdam CS en eindigt in Zaandam. Zorg dat je weet hoe laat de trein gaat. Waar je je spullen kan achterlaten. Dat er een lange rij zal staan bij de Dixi’s. Waar de pendelbussen die je terug naar Centraal brengen stoppen. Ga ruim op tijd weg.

Daarnaast is het checken van het weer en je outfit daarop aanpassen echt een must. Van hardlopen krijg je het warm.

Plan je voeding als een pro


Een goede voorraad koolhydraten op de plank maakt zo’n afstand een stuk prettiger om te overbruggen. Eet een koolhydraatrijke maaltijd de avond ervoor en de ochtend van de race. Maar dat ontbijt hoeft niet voor 3 dagen te zijn! Zorg dat je een uur of 2 hebt om het te laten zakken. Natuurlijk is iets kleins vlak voor de start een goed idee. Neem rond km 10 een gel.

Deel je race in


Er zijn weinig evenementen die zo uitnodigen om veel te hard te starten als de Damloop. Met de adrenaline in je lijf loop je na de start naar beneden de IJtunnel in, daar slaat je GPS op hol en is het lastig om op je tempogevoel te vertrouwen. De zuurstof in die bedompte tunnel voelt vreemd aan. Als je hier geen rekening mee houdt en doordendert dan kan het een hele lange rit worden naar Zaandam. Dus spaar je krachten! Als je dit obstakel voorbij bent zoek je een comfortabel en steady tempo. Kijk om je heen. Wees trots. Geniet van de mensen die je aan staan te moedigen. Nu je verder in de race komt probeer je je flow vast te houden. Spreek je negatieve gedachten tegen.

Op km 9 t/m 14 zal je merken dat er een wat eentoniger stuk komt en dat je nog een aardig eind te gaan hebt. Als je hier op voorhand al op voorbereid bent zal het makkelijker gaan. Waar ga je aan denken? Wat voor mantra zal je er doorheen slepen? Aan wie ga je allemaal denken?

Daarna gaat het steeds drukker en feestelijker worden en weet je dat het eind in zicht is. Dus lach, zwaai en high five die laatste 2 km’s tot je stralend over de finish komt. Je hebt het gedaan!