Richting de Dam tot Damloop volgen we 3 hardlopers die in het Run2Day Damloop team zitten. Jarenlang lopen we met Run2Day mee als team, want hardlopen is zo veel leuker als je het samen doet. En tijdens de Dam tot Damloop voel je dit al helemaal!

Danique Lemmers woont in Dordrecht. Haar favoriete hardlooptraining is een lange rustige duurloop, zodat ze lekker van de omgeving kan genieten zonder het snot voor je ogen te moeten lopen. Haar favoriete race afstand is de 21km en haar favoriete Run2Day winkel is die in Rotterdam op de Meent.


Wat zijn jouw beste hardloop herinneringen?


Dat zijn er best een aantal hoor, ze zijn vooral qua emotie erg verschillend. Op mijn 15e had ik van de een op de andere dag als doel voor mezelf gesteld om een halve marathon te gaan lopen voor mijn 16e. Ik ben opgegroeid in een erg sportief gezin dus heb ik samen met mijn ouders getraind. We liepen samen een dag na mijn verjaardag de Dwars door Dordt loop 21km. Deze was mooi omdat het de eerste was en het parcours langs ons huis ging.

Daarna hebben we met z’n drieën de Berenloop op Terschelling gelopen, deze was zwaar omdat ik niet echt getraind had. Ik hoor mijn vader nog zeggen; ”Danique stop met zeuren, ga genieten en zet gewoon je ene voet voor je andere”. Tijdens deze loop had ik het zelf zwaar en koud.

Mijn beide ouders hebben vaker marathons gelopen maar 1 jaar liepen we met z’n allen. Mijn moeder Marion liep de hele van Rotterdam, mijn vader Leon heeft toen de eerste 21km met haar meegelopen en ik de laatste 21km. Ze kreeg haar hartslag niet onder controle en emotioneel was dit een erg zware loop voor haar. Uiteindelijk heeft mijn vader ook de laatste 5km nog met ons meegelopen over de Coolsingel, deze was mooi omdat ik er toen voor haar kon zijn.

Alle herinneringen die mij het langst bij zijn gebleven zijn gekoppeld aan sterke emoties. Dat is mooi aan het hardlopen, je gedachtes gaan alle kanten op. Hier vind ik veel rust in. Fysiek is meestal niet de uitdaging maar mentaal moet het goed zitten. Dit is een groot verschil met andere sporten die ik heb gedaan zoals hockey, hier ben je veel meer bezig met je team, de tegenstander en een tactiek.

Wat betekent hardlopen voor jou?


Hardlopen is voor mij vooral ontspanning. Na een drukke dag sporten vind ik prettig, even je hoofd leeg maken of juist even goed kunnen nadenken. Soms juist tijdens een training jezelf helemaal leeg lopen en soms lekker op het gemakje genieten van de omgeving. Ook op sociaal vlak vind ik hardlopen gezellig, even bijkletsen met degene die op dat moment mee loopt of fietst.

Wat motiveert jou om te blijven hardlopen?


Op mijn 15e betekende hardlopen vooral presteren. Zien wat ik kan, en dan het liefst daarna verder en sneller. Daarna ben ik meer gaan focussen op teamsporten en school, ik was het hardlopen even uit het oog verloren. Toen ik in 2021 mijn Bachelor diploma haalde midden in de corona lockdown viel ik een beetje in een gat. Ik koos ervoor om mijn meisjes droom na te jagen. Vier maanden lang heb ik als ski-juf in Oostenrijk gewerkt en de tijd van mijn leven gehad. Maar gezond eten en drinken was daar lastig.

Eenmaal terug in Nederland ben ik fulltime gaan werken en ging er een knop om. Ik verloor onder begeleiding van Frank en Paula den Blanken ruim 20 kilo. Ik wilde trots zijn op mijn lichaam, ik had dus een doel en ik ben daar heel hard voor gaan werken. In dit proces genoot ik van de controle die ik had, de goeie keuzes die ik maakte en de trainingen die ik deed. Elke keuze die ik maakte woog ik af, brengt me dit dichter bij mijn doel of niet? Als dit niet het geval was deed ik het niet.

Ik kwam een discipline in mezelf tegen die ik nooit eerder zo had ervaren. Als ik iets wil dan ga ik er voor. Afgelopen zomer had ik mijn doel fysiek gehaald, ik zat lekker in mijn vel en ik was voor het eerst trots op mijn lichaam en wat ik had bereikt. Een nieuw gevoel, daar wil ik meer van. De liefde voor hockey begon af te nemen en toen ik 16 april 2023 op de Coolsingel stond tijdens de marathon van Rotterdam wist ik mijn nieuwe doel; Ik ga de marathon van Rotterdam 2024 lopen.

Een doel stellen, hier een plan voor maken en hier met elke cel in mijn lichaam voor gaan. Dit is wat mij gemotiveerd houdt om te blijven hardlopen. April 2024 is nog ver, daarom heb ik tussendoelen gesteld om mezelf scherp te houden en sneller te worden.

De Dam tot Damloop is 1 groot hardloopfeest, wat voor gevoel krijg jij bij de Damloop? Juist een race vol met snelheid of een wedstrijd voor plezier en samenzijn?


Dit is de eerste keer dat ik de Damloop ga lopen en heel toevallig is dit op de verjaardag van mijn moeder. Uiteraard lopen mijn beide ouders ook mee dus het wordt een wedstrijd vol plezier. We gaan er echt een feestje van maken! Maar met alle muziek en supporters moet dat wel lukken.

Hoe gaat de voorbereiding op de Damloop?


Goed! Intervallen is niet mijn sterkste punt, dit zit vooral in het feit dat ik graag alles in een keer wil kunnen. Ik interval om sneller te worden, voor mij zijn de snelheden waarin ik moet lopen dus niet natuurlijk of comfortabel. Het voelt dus alsof ik dit dan niet kan. Maar nu ik dit weet start ik deze trainingen met de gedachte dat me dit een snellere loper maakt, dat maakt het iets leuker.
De duurlopen gaan ook goed dus ik ben straks helemaal klaar voor de start. Zoals mijn vader zei; “gewoon de ene voet voor de andere”.

Op welke schoenen loop jij nu?


Ik loop nu op de ASICS GEL-Nimbus 25 in de flitsende kleur Dive Blue/Soothing Sea.

Wat hoop je tijdens de Damloop te lopen en wat zijn je verdere hardloopdoelen?


Ik hoop dat ik deze wedstrijd ga lopen volgens plan. Niet mezelf ga opblazen of gek laat maken. Voor een start ben ik vaak extreem zenuwachtig, dus ik hoop vooral mijn ontbijt binnen te houden. De tijd die ik loop vind ik minder relevant (zeg ik nu) maar ik hoop wel binnen de 1:15 te finishen.