Hé, Dit ben ik, Pim, vliegend door de straten van Berlijn tijdens de jaarlijkse 1/2 Marathon. En als je goed kijkt komen deze vleugels misschien wel door de snelle schoenen die ik aan heb. Je kunt er niet meer om heen: de carbonschoen.

De ontwikkelingen in carbonschoen-land gaan nog harder dan ik nodig heb om de halve marathon te lopen (voor de data analisten onder ons: red. 1.04’59). Ik acht de kans dan ook groot dat jij al een paar carbonschoenen thuis hebt liggen of dat je een andere loper op deze stappers voorbij hebt zien vliegen.

Aangezien ik dit paar al een tijdje onder mijn voeten bind, en de Vaporfly al niet meer de meest recente carbonschoen is, hebben Run2Day en ik een mooie deal gesloten. In ruil voor mijn ongezouten mening over de nieuwe carbonschoen van Nike ontving ik een paar Alphafly.

Direct bij ontvangst maakte ik een kort trainingsrondje met een aantal kilometers op wedstrijdtempo. Wat opviel was het formaat van de schoen, je bent plots 4cm langer en het voelt aan als een olifanten voet. Bij de vaporfly sta je ook hoger op de poten alleen lijkt dit model carbonschoen beter aan te sluiten op de vorm van je voet.

Een ander belangrijk detail is dat ik voortaan eerst kijk naar het wedstrijdparcours. Is het een bochtig parcours dan trek ik liever de Vaporfly aan vanwege de betere pasvorm. Hoef je minder te wenden en te keren, dan kan de Alphafly je uitstekend vooruit stuwen op de lange rechte stukken. Wie had gedacht dat anno 2022 je beste prestatie afhangt van het parcours in combinatie met de juiste schoen. Nog even en we hoeven allemaal niet meer te trainen, helemaal ideaal!

Ik heb daarnaast gehoord dat de Alphafly voornamelijk geschikt is voor voorvoet-landers vanwege het feit dat het luchtkussen, gemaakt om energie terug te geven, onder de voorvoet is geplaatst. Als je landt op je hak dan ervaar je dit energie voordeel niet. Check dus even je de onderkant van je huidige hardloopschoenen waar deze het meest is versleten. Of ga naar een Run2Day store in de buurt, zij kunnen je natuurlijk ook verder helpen. Mocht de Alphafly niet de geschikte schoen zijn, dan betekent dit niet dat er geen passende carbonschoen is. Ook de andere merken hebben inmiddels een hele collectie aan carbonschoenen.

Als laatste tip, ben je geen rasechte influencer, en moet je zelf de portemonnee trekken voor een paar carbonschoenen? Wees er dan zuinig mee en loop vooral je tempotrainingen en wedstrijden op deze schoen zodat je er een langere tijd plezier aan hebt. Ze zijn namelijk best prijzig (alle carbonschoenen).

Groetjes @Lambregtspim