Na de historische prestatie van zaterdag 12 oktober ontmoeten wij de koning van de marathon bij het hoofdkantoor van NN in Den Haag. Drie dagen na de ongekende 1:59:40.2 gaat Eliud onder luid applaus verrassend soepel zitten voor de pers.  

We kijken gezamenlijk naar de highlights van de 1:59 challenge die in Wenen heeft plaatsgevonden. Het mooiste moment blijft toch het moment voor de finish waarbij de pacers plaatst maken voor de waanzinnige eindsprint van Eliud.

Tijdens de race

Eliud vertelt dat tijdens de 42,195 meter van de marathon zijn gedachten niet verdwalen. Onderweg is hij volledig gefocust want afleidingen kosten alleen maar energie. Hij maakt de vergelijking met een Formule 1 coureur. Als de coureur een seconde niet gefocust is kan dit leiden tot een crash.

Tevens zegt hij dat visualiseren een wezenlijk onderdeel is van zijn loopsucces want, zo denkt Eliud, mentale fitheid ondersteunt nu eenmaal het fysieke kunnen. 

Kritiek

Eliud weet dat er kritische geluiden zijn rondom zijn prestatie. Het zou geen marathon lopen zijn maar een gemaakte prestatie zijn doormiddel van de nieuwe Nike schoenen en de hulp van pacers. Zijn reactie hierop is dat je dit altijd zal houden, en dat het doel was mensen te inspireren en laten inzien dat je de marathon afstand onder de 2 uur kan lopen.

Hij sluit af met een Keniaans spreekwoord: ‘Je kunt niet voorkomen dat vogels over je hoofd heen vliegen, maar wel dat ze een nest in je haar bouwen’. Laat de critici niet in je hoofd zodat ze niet je gedachte kunnen vertroebelen.

Toekomst muziek

Op de vraag hoe hij de toekomst ziet van het marathon lopen en de toevoeging van teams in de sport zegt hij dat hij dit wel ziet gebeuren.

“Marathons zullen over enige tijd een collectieve prestatie worden. Aan het einde van de race zal er niet een persoon gevierd worden, maar een heel team. Ik zie het voor me: een aantal teams, met een puntensysteem, vergelijkbaar met de Formule 1. Teams zullen worden behandeld als constructeurs, zoals Mercedes, Ferrari, of McClaren. Het is ook een manier om veel fans te vergaren. Ik werk niet alleen. Je werkt met een team, een groot en ongelofenlijk team.

Dit systeem maakt ook plaats voor de innovatie met het pacen en de loopformaties die gebruikt werden tijdens de 1:59 challenge. 

Training van Eliud

Tijdens de persbijeenkomst vertelt Valentijn Trouw dat de voorbereiding van Eliud een van het beste was van alle voorbereidingen die hij heeft gehad. Eliud heeft alles kunnen doen wat op de planning stond en alles op niveau. 

Als je altijd al hebt willen weten hoe de voorbereiding van Eliud er uit ziet. Hij heeft een voorbereiding van 4,5 maand. En zo is deze ongeveer opgedeeld:

Rust:

Na 3 weken helemaal rust begint hij met een klein beetje joggen. 

Voorbereiding:

  • Een maand lang in de gym met een beetje hardlopen.

De gym sessies zien er zo uit:

3x per week kracht 

3- 3,5 uur per keer waarvan 1,5 uur kracht en 1,5 uur circuit vorm

Dit is eigenlijk om het lichaam klaar te maken voor de trainingen die gaan komen.

  • Daarna een maand lang duurwerk zonder baantrainingen. In deze maand doet hij ook fartleks 
  • De laatste 2 maanden traint hij op snelheid. In deze maand komen de baantrainingen weer op het programma te staan.