Het begin van het nieuwe hardloopjaar gaat vaak gepaard met mooie en grote plannen. Er zijn tenslotte weinig hardlopers te vinden die zich voornemen om minder te gaan rennen, of er helemaal mee te stoppen. Wat het in die eerste periode lastig maakt om al die plannen uit te voeren is natuurlijk het weer. Een buitje vinden we prima, maar slagregens, storm, kou en sneeuw: Het maakt het er allemaal niet makkelijker op.

Hoe je ervoor zorgt dat je je ook door het ergste weer niet tegen laat houden? Je leest het hier:

Go GORE-TEX


Natte voeten zijn tot op zekere hoogte acceptabel als je rent, maar voorbij een bepaald punt worden je voeten veel te koud en zorgt de frictie voor onnodige blaren. Een hardloopschoen met een gore-tex upper is dan echt een aanrader. Je herkent ze aan de GTX benaming.

Smeer je in waar nodig


Niet met zonnebrand, maar met een laag vaseline of met een anti-chafing stick. Op elke denkbare plek die gevoelig is voor schuren. Drijfnatte kleding verhoogt de kans op vervelende schuurplekken.

Kleed je in laagjes


Zodra je lichaam opgewarmd is door het rennen voel je de vrieskou amper nog, daarom draag je het beste een ademende dunne basislaag die zweet afvoert. Daar over een isolerende laag voor warmte, en als het nodig is nog een waterafstotend jack als buitenlaag.

Blijf gehydrateerd


Ondanks de kou en misschien zelfs wel door al die laagjes die je draagt verlies je veel vocht tijdens het rennen, zeker bij langere duurlopen. Zorg dus voor een goede dagelijkse vochtbalans. Een lekker kopje thee of warme herstel-chocomel blijft ontzettend belangrijk. 

Hou je hoofd en handen warm


Hoewel dit voor zich spreekt is het wel handig om tijdens het hardlopen een lichte muts (of hoofdband) en handschoenen te dragen die gemaakt zijn van vochtregulerende materialen. Zo blijf je perfect op temperatuur. 

Blijf zichtbaar, ook overdag


Het grijze weer alleen al zorgt voor minder zichtbaarheid, regen erbij zorgt met name bij auto’s voor nog minder zicht. Extra oppassen dus. Met reflecterende kleding en een lampje creëer je een zo veilig mogelijke situatie voor jezelf. 

Snel erin en snel eruit


Ga een beetje opgewarmd het koude weer in en ga snel weer naar binnen als je klaar bent. Niet te ver afkoelen, zeker met je bezwete lijf na afloop. Als je eenmaal koud bent kan het soms erg lang duren voor je weer op temperatuur bent.

We wensen je veel plezier en succes met het opstarten van het nieuwe jaar. Voor vragen over hardlopen en alles wat erbij komt kijken, staan we altijd voor je klaar.