Nu het nieuwe jaar van start is gegaan beginnen we hier alweer vooruit te kijken naar de voorjaarsmarathons. En elk jaar opnieuw doen we graag aan dezelfde voorbereidende evenementen mee. Traditie, daar houden we van. Een voor ons misschien minder bekende is al eerder in het winterseizoen begonnen in Japan: de immens populaire ekiden.

Wat is dat eigenlijk?


De ekiden is een atletiekwedstrijd in estafettevorm over een lange afstand op de weg. Eki betekent ‘station’ en den betekent ‘wissel’. In plaats van een estafettestokje wordt een tasuki doorgegeven, een sjerp die om het lichaam gedragen wordt. De totale afstand van zo’n race en de afstand die de lopers afleggen hangt af van het evenement. De allerbekendste en al meer dan 100 jaar oude is de Hakone ekiden. Universiteitsteams bestaande uit 10 atleten lopen meer dan 200 km van Tokyo naar Hakone. De helft daarvan heeft zich gekwalificeerd in het jaar ervoor, overige teams hebben zich via kleinere wedstrijden ervoor weten te plaatsen. Ongekend snelle tijden worden gelopen door gedreven atleten die je gek genoeg niet tegenkomt bij WK’s of op de Olympische Spelen.

The Nike Ekiden Pack


Om deze sportieve cultuuruiting te eren brengt Nike een speciale collectie uit. Deze bestaat uit de laatste modellen van bekende hardloopschoenen en kleding met een speciaal ontworpen design. Zo vind je bijvoorbeeld een kleine tasuki, met de jaartallen 1920-2024, op de achterzijde van de Vaporfly 3.

The Nike Ekiden Pack is alleen deze winter verkrijgbaar en shop je hier.