Voor natuurliefhebbers die ook graag rennen is het eerder regel dan uitzondering om die passies te combineren. Zo ontstond trailrunning, door de jaren heen uitgegroeid tot een levensstijl voor velen, een geliefde afwisseling voor een groot aantal hardlopers en voor een selecte groep professionals een tak van sport die steeds serieuzere vormen aanneemt. Logisch, want het kan ook eigenlijk niet mooier. Je loopt door de bossen, de bergen, baggert door de blubber en kan helemaal een zijn met de natuur, zoals het eigenlijk is bedoeld. Veel meer kan je niet doen om je lichaam en geest te geven wat het nodig heeft. Al is het maar een uurtje, je bent echt op avontuur.

Wat heb je nodig?


Als je je eerste passen richting de single tracks maakt merk je dat je een heel eind komt met de gebruikelijke zaken die je ook bij ‘gewoon’ hardlopen nodig hebt. Een paar comfortabele dempende schoenen, een lekker zittende outfit die makkelijk zweet afvoert en een sporthorloge (en dat kan natuurlijk ook zonder). In de basis is dat alles. En toch merken de meeste trailrunners al snel dat er flink wat verschil zit tussen de gemiddelde gear die gebruikt wordt voor deze tak van sport. Dat begint natuurlijk bij schoenen.

Hoe kies je de juiste trailschoenen?


Het verschil tussen een trailschoen en wegschoen zit hem in meerdere elementen: De slijtzool van een trailschoen is voorzien van een grover profiel. De demping is iets minder dik. De schoenen zijn vaak iets zwaarder. En het bovenwerk is uitgerust met verstevigde details om ruiger terrein aan te kunnen. Deze hoofdkenmerken zie je eigenlijk terug bij alle trailschoenen. Echter binnen deze categorie zijn er aardig wat sub-categorieën te vinden die voor specifieke doeleinden bedoeld zijn:

Allround trailschoenen geschikt voor lange afstanden 
Deze trailschoenen hebben ruim voldoende demping en gemiddeld grove noppen. Omdat een schoen geschikt voor lange afstanden ook prima te gebruiken is voor een korte afstand is dit de meest gangbare categorie trailschoenen. (zoals de ASICS GEL-Trabuco 12) 

Road-to-trailschoenen 
Zijn geschikt voor het lopen op trails, maar ook op verharde paden zoals op asfalt en grindpaden. Heel breed in te zetten dus. Deze trailschoenen hebben een wat vlakker noppenprofiel. Voor hele technische trails zijn ze iets te ‘eenvoudig’. (zoals de HOKA Challenger 7) 

Goretex trailschoenen
Herkenbaar aan de GTX-benaming. De schoenen zijn voorzien van een extra beschermende laag rond de schoenen, zodat ze waterdicht zijn. (zoals de Saucony Peregrine 14 GTX) 

Snelle trailschoenen  
Deze trailschoenen zijn lichtgewicht, voorzien van wat grovere noppen voor extra grip. Modellen met een carbonplaat zien we ook langzaam verschijnen op de markt. (zoals de Brooks Catamount 3) 

Om de juiste keuze te maken is passen en vergelijken het beste wat je kan doen. Daarbij moet je rekening houden met het soort trails die jij wil gaan veroveren.

Bij Run2Day hebben we ruim assortiment trailschoenen. Heb je meer vragen over trailrunning en trailschoenen? Onze productexperts in de winkel staan altijd voor je klaar.