Blessures zijn nooit fijn. Een blessure aan de achillespees is een van de meest voorkomende blessures bij het hardlopen. Net als bij elke andere blessure is het verstandig om niet door de pijn heen te lopen maar op tijd te laten behandelen. Falke, een van de meest bekende hardloopsokken merken, heeft lang onderzoek gedaan naar achillespeesklachten. Om de klachten te minderen komt Falke nu met de RU ACHILLES sok.

De achillespees is een stevige, dikke pees, die de twee kuitspieren verbindt met het hielbeen. De kuitspieren (en dus ook achillespees) gebruik je bij afzetten tijdens het hardlopen. Maar ook bij fietsen, springen de trap op lopen en natuurlijk heel veel andere sporten. Bij deze activiteiten komen heel grote krachten op de achillespees te staan.

Kwetsbaarheid van de achillespees


Het middelste deel van de achillespees is niet zo goed doorbloed. Als dit stukje pees geblesseerd raakt, kan het moeilijker herstellen. Ook de aanhechting van de pees is kwetsbaar. Bij hardlopen wordt steeds hard aan de aanhechting van de pees getrokken, hierdoor kunnen piepkleine scheurtjes in de aanhechting van de pees ontstaan en de aanhechting kan gaan ontsteken. Het beschermende vlies om de achillespees kan ook gaan ontsteken.

Achillespeesblessures ontstaan vaak door overtraining of verstappen. Het kan ook zijn dat je kuitspier of achillespees erg kort is, waardoor er bij elke stap extra hard aan de pees getrokken wordt. De pees raakt dan extra snel overbelast. 
Verder spelen leeftijd (boven de 30 jaar), geslacht (mannen vaker dan vrouwen) en de stand van de voet (platvoet of holvoet) en het onderbeen een rol bij het ontstaan van achillespeesklachten.

Doorbloeding stimuleren met de Falke RU ACHILLES


Falke specialist op het gebied van hardloopsokken en wandelsokken heeft lang onderzoek gedaan naar lopers met achillesproblemen. De slechte doorbloeding van de achillespees en het weefsel er omheen behoren met de Falke RU ACHILLES tot verleden tijd. 
De siliconennoppen van de RU ACHILLES sok masseren tijdens het hardlopen het weefsel aan beide kanten van de achillespees en zorgen voor een betere doorbloeding en meer zuurstoftoevoer. 

Wanneer de sok te dragen


Als er lichte achillesklachten zijn dan de RU ACHILLES dragen tijdens de training. Na de training de sok gelijk uit doen. Je kunt de achillespees nog even met ijsklontjes wat koelen.

Mochten de klachten zodanig zijn dat er ochtendstijfheid is dan altijd een fysiotherapeut of een sportarts raadplegen. Achillespeesklachten dien je net als andere blessures serieus te nemen.