De Hoka One One Clifton 5 voelt net als zijn voorgangers heerlijk zacht onder de voet. Aanvullend zijn er bij de vijfde editie ook mooie updates rondom pasvorm, grip en duurzaamheid. Het bovenwerk is herontworpen waardoor mesh materiaal mooier om de voet sluit en op specifieke plaatsen extra stevigheid of juist extra ventilatie biedt. Over het mesh is een 3D print geplaatst met als resultaat” een goede lockdown.
Door extra rubber nopjes op de buitenzool heb je meer grip op verschillende ondergronden, en slijt deze minder snel. Een ideale schoen voor de neutrale loper die op zoek is naar een lichtere schoen met maximale demping.
 
Tester:
Marco Dammers (51), voorvoet- midvoetllander, traint 3-4x per week, favoriete afstand is de 10 EM. Marco is bij Run2Day werkzaam als finance manager.
  
Pasvorm & comfort


De pasvorm sluit goed aan bij mijn iets breder dan gemiddelde voeten.  De veters zijn desgewenst zeer strak aan te trekken waardoor er geen speling ontstaat tussen sok, zool en schoen. De schoen zit onder alle weersomstandigheden prettig. Bij hitte ademt het goed zodat de voet niet oververhit raakt maar tegelijkertijd zul geen natte voeten krijgen tijdens een regenbui.
 
 
Demping


Vanwege mijn lengte en gewicht kies ik voor afstanden van +/- 12 km en meer altijd voor de Clifton 5.  De demping stelt mij in staat om zeer comfortabel te lopen bij alle snelheden zodat ik deze ook gebruik als wedstrijdschoen bij 10EM of halve marathons.  De demping is ook niet te zacht zodat de laatste meters net zo aanvoelen als de eerste.  Belangrijk voor mij is dat de schoen ook op alle ondergronden even comfortabel is. 
 
Stabiliteit & flexibiliteit


Ik loop ook tijdens mijn trainingen graag naast de verharde weg zoals op zand-, schelp of grasstroken.  Met de Clifton is deze afwisseling alles geen probleem. In combinatie met Footbalance-zolen ben je op al deze ondergronden minstens zo stabiel en wikkelt je pas prima af.
  
Design


Qua design zal een HOKA wellicht nooit de mooiste onder de schoenen worden maar voor de Clifton wordt de design wel steeds fraaier.  Waar ik de versie 4 puur voor het comfort aantrok kun je met de blauwe uitvoering van de 5 versie ook redelijk modieus voor de dag komen. Deze kleur vind ik persoonlijk prachtig en deze doet de voor HOKA gebruikelijke dikke zool iets minder opvallend lijken.
  
Overall oordeel:


Voor mij is de Clifton 5 een topschoen.  Comfortabel in alle omstandigheden en zeker aan te raden.

Hoka One One Clifton 5

Hoka One One Clifton 5