Met de 22e editie van de Mizuno Wave Rider bouwt het merk verder op het succes van voorgaande modellen. Het bovenwerk van de Wave Rider 22 heeft een aantal updates zoals het full engineered mesh. Dit zorgt voor een verbeterde ventilatie, flexibiliteit en duurzaamheid. Ook de inlegzool is vernieuwd en voelt nu zachter aan en heeft een betere pasvorm. In het gedeelte rondom de hiel is extra materiaal geplaatst voor een comfortabel gevoel bij de eerste instap en tijdens het hardlopen. Het is een steviger gevoel in de hak, maar met een lekker comfortabel gevoel. De Wave Rider 22 is een aanrader voor neutrale lopers die graag lopen op comfortabele hardloopschoenen met een responsive cushioning.
  
Tester:
Rob van Kampen (52), voorvoetlander, traint 4 per week, loopt alle afstanden van de 10km t/m de marathon. Favoriete afstanden zijn de 10 Engelse Mijl en de Halve Marathon. Rob is bedrijfsleider van Run2Day Amersfoort. Naast expertisegebieden als schoenen, voeding en GPS-horloges is hij hardloopcoach.
  
Pasvorm & comfort


Mijn midvoet is vrij smal, terwijl mijn voorvoet juist vrij breed is. De pasvorm van de Wave Rider sluit naadloos aan op mijn de midvoet terwijl mijn voorvoet genoeg ruimte krijgt. De hielkap zit dankzij de cushioning perfect rondom mijn achillespees. Zelfs na een lange duurloop voelt de schoen nog heerlijk comfortabel aan.
  
Demping


De demping van de vroegere Wave Riders werd nogal eens stug gevonden, de laatste versies zijn wat zachter geworden. Maar het blijft nog steeds een fijne en reactieve schoen die in vergelijking met een aantal concurrerende modellen vrij licht is.
  
Stabiliteit & flexibiliteit


De Wave Rider is een stabiele neutrale schoen. Ondanks de traditionele drop van 12mm vind ik het een fijne schoen als voorvoetlander. Mijn eerste Wave Riders kocht ik overigens toen ik nog haklander was. Ik gebruik deze schoen voor mijn lange duurlopen op de weg en op bospaden, mijn wedstrijden loop ik op een Adidas Boston Boost.
  
Design


Het design is degelijk en al jaren duidelijk herkenbaar als een Wave Rider. Elke editie komt in meerdere kleuren beschikbaar zodat er voor iedereen wat bij zit. Ik heb de Wave Rider 22 deze maand zelfs nog in een tweede kleurversie aangeschaft; de speciale Osaka-editie. Van veraf zie je een zwarte schoen maar van dichtbij zie je alle kleuren van de regenboog in elkaar overlopen. Het is niet verstandig een schoen op z’n uiterlijk te kiezen, maar omdat ik uit ervaring weet hoe fijn ik de Wave Rider vind heb ik dat deze keer bij uitzondering toch gedaan…
 
Overall oordeel:


Ik moest het even nakijken, maar heb de afgelopen jaren in totaal zo’n 3500 kilometer bij elkaar gelopen op vier verschillende versies van de Wave Rider en ben dus net aan mijn 5e paar begonnen. Het is daarmee een van mijn favoriete schoenen aller tijden. Iedereen die op zoek is naar een stabiele reactieve schoen die niet al te zwaar is kan ik deze schoen aanbevelen.

Review Mizuno Wave Rider 22

Review Mizuno Wave Rider 22