De nieuwste versie van de al jaren geliefde New Balance 1080 is de v13. Deze schoen valt in de categorie maximaal dempende schoenen, een steeds populairdere categorie nu de innovaties van dit soort schoenen elkaar in rap tempo opvolgen. Ook de v13 volgt de trends waarbij je moet denken aan zachtere foams, hogere stack height en lagere drop. En niet te vergeten, minder gewicht. Voor herstelduurloopjes en lange duur is deze dagelijkse trainer uitermate geschikt.

Tester:

Annet is een voorvoet- midvoetlander en traint meer dan 4x per week. Haar doel is plezier hebben.

New Balance Fresh Foam X 1080v13

Uitgevoerde trainingen


Na twee rondjes op de New Balance 1080v13 wil ik ze al niet meer laten liggen. Dit heb ik tot nu toe gelopen (totaal 24km):
- rustig loopje van 30 minuten, met op het einde 5x 1 minuut wat sneller.
- lange duurloop van 90 minuten, met de laatste 15 minuten wat vlotter.

Algemeen


De eerste meters zijn altijd cruciaal. Voel ik dat ik eraan moet wennen? Loop ik meteen soepel de hobbelige straat uit? Ik heb geen moment getwijfeld om verder te lopen. Wat een fijne, zachte en flitsende witte hardloopschoenen. Perfect paar voor een duurloop.

Pasvorm en comfort


De schoenen zitten als gegoten. De veters zijn breed, waardoor ze je voeten goed omsluiten. De bovenkant is van stevig geweven materiaal. Het ademt en voelt zacht aan. Zonder gekke naden of randjes. Geen zorgen dus dat er iets over je wreef of kleine teen heen gaat schuren. Wel zo fijn, bij lange duurlopen. Net als het feit dat ze super dempend zijn.

Demping


De naam van de schoen zegt het al. Een flinke portie Fresh Foam onder je voeten. Hiermee versla je een lange duurloop met gemak. En laat die langzame lopen nu áltijd het merendeel van je trainingen zijn. Dat komt dus goed van pas. De demping is ook erg prettig bij een kort herstelloopje met spierpijn in de benen. Een paar korte versnellingen kreeg ik er soepel uit.

New Balance Fresh Foam X 1080v13

Stabiliteit & flexibiliteit


Al dat centimeters dik Fresh Foam tegenwoordig… Dan zak je toch helemaal door je enkels? Dat ging ik meteen testen met een paar onverwachte bewegingen. Scherpe bochten, stoepen op en af, stukje het gras in - ik zocht zeg maar de randjes op. Geen moment voelde het dat ik zou zwikken. Of als een bus uitzwenken bij een bocht. Gelukkig maar. Ik kon met rechte rug stug doorlopen.

Design


New Balance staat voor mij zeker in het rijtje hippe merken. Door de klassieke witte kleur en reflectie details doen ze voor mij aan als retro hardloopschoen. Laat dat nu weer modieus zijn, toch? Ik zou ze bijna naar werk aan doen. Lekker bouncy daar de trappen op en af. Misschien ben ik dan op tijd bij vergaderingen.

Overall oordeel


Van deze hardloopschoenen ga ik nog heel lang genieten. En dat gun ik jou ook. Pak ze erbij voor een herstelrondje tot en met je lange duurloop. Dat nét even vlotte blokje tussendoor of die versnelling op het einde gaat prima. Het lichte gewicht, de dempende zool en fijne fit maakt de schoen super aantrekkelijk. Ik ben benieuwd hoeveel lopers ik met deze witte pareltjes tijdens de donkere maanden ga tegenkomen.

Specs


Drop: 6mm
Gewicht: 206 gram (dames) en 262 gram (heren)

Shop New Balance Fresh Foam X 1080v13