De meest comfortabele schoen ooit? 

Met veel ophef is er een nieuw model van een klassieke hardloopschoen gelanceerd en dan staan veel mensen te trappelen om er een rondje op te lopen. Ik (Marjolein) in elk geval wel. Die ophef bestond uit een fraaie marketingcampagne waarbij een blanco schoen te zien was op de socials en we mochten raden welk model het was. Het bleek de nieuwste, haast onherkenbare versie van de GEL-Nimbus, de 25. Met als onderschrift: De meest comfortabele schoen ooit. Klinkt veelbelovend. Daarnaast werd hoog ingezet op het bewijsmateriaal dat hiervoor werd verzameld: Door 100 mensen werd de schoen getest en vergeleken met 4 andere modellen. In een onafhankelijk lab. Gelukkig voor ASICS kozen de meeste testers het nieuwe paradepaard.  

Die 25e versie belooft dus iets bijzonders te worden en ik ga hem testen.

ASICS GEL-Nimbus 25

Pasvorm


De eerste gelegenheid die ik heb klinkt goed, de Asselronde en die is precies 25 km. Maar ik durf het niet aan. Een herstelrondje met 6 x 1 minuut versnellen de dag erna is een veiligere optie. En zo ga ik op pad met deze nieuwe schoenen.

Bij het aantrekken valt de ruime pasvorm op en het soepele bovenwerk. Als ik mijn voet in de schoen stop voel ik de zachte elastische tong die ik met gemak als het ware over mijn voet heen til. Met een fraaie hiellus trek ik de zachte padded hielkap over mijn hiel. Als ik mijn tenen heen en weer beweeg voel ik een lekkere combi van steun en ruimte. Veters vast en dan even staan. Hoe comfortabel voelt dit tot nu toe nou allemaal? Daar kan ik kort over zijn. Het voelt heerlijk. Het foam waartussen nog een laagje ASICS gel zit verstopt is zacht, zelfs mijn rechter grote teen gewricht die ook vaak een mening heeft over dit spul is het helemaal met me eens. Een hoopvol begin maar dat is met hardloopschoenen toch al snel. Demping is gewoon iets heerlijks.

Demping


Maar zacht is een ding. Het is niet alles. Superzachte demping maakt een schoen instabiel en dat is een riskante zaak. Een goede hardloopschoen heeft een goede combi van zacht en toch stevig materiaal. Want stabiliteit is belangrijk. Meer gewiebel geeft een hogere kans op pijntjes en blessures. Wat we steeds vaker zien is dat er meer stabiliteit wordt gecreëerd door wat extra breedte van de zool. Zo ook bij deze nieuwe Nimbus.

Uitgevoerde trainingen


We gingen rennen, dit mooie nieuwe paar en ik. Ik heb de koraalrode kleur met wat geel als tegenhang en wat kleine blauwe accentjes.

Het zachte foam is niet wat het meest opvalt tijdens het rennen. Best gek vind ik, na de wandel en sta experience. Het is eerder stevig en stabiel als ik zo een paar met een S beginnende woorden noem die in me opkomen. Gelukkig is dat wat ik als prettig ervaar. De 15 minuten inlopen zijn voorbij en ik begin met de kern van de training. Met de 25 km met hoogtemeters van gisteren nog in de benen gingen de minuutjes versnellen niet heel vlot. Daar ben ik eerlijk in. Toch merk ik al gauw dat het volgende met een S beginnende woord niet echt van toepassing op deze schoen: Snel. En dat is prima. Voor snelle trainingen en wedstrijden zijn er andere schoenen uitgevonden.

De dagen erna met wat minder spierpijn doe ik een rondje half verhard/onverhard en loop ik wat sneller op de weg. Ik moet een beetje wennen in het bos aan de wat hogere stack height dan ik van andere modellen ken. Maar mijn nieuwe vrienden maakt het niks uit. Bos, weg, we kunnen er overal prima mee uit de voeten.

Mijn zondagse duurloop werd een langzame, van 17 kilometer en hier merk ik het pas echt. Dit is het. Hiervoor zijn ze gemaakt. Voor rustig doorstappen bij heerlijke rustige duurlopen die voor altijd en eeuwig mogen duren. De stabiele demping blijft ook na anderhalf uur lopen die aangename steun geven die het de eerste 5 km deed. Ik word heel blij van deze schoenen.

Overall oordeel


Doet het onderschrift zijn naam eer aan? Comfortabel? Zeker. ‘Comfortabelst ooit’ durf ik niet te zeggen, maar de koraalrode schoenen en ik gaan zeker een heerlijk voorjaar tegemoet samen. 

Shop ASICS GEL-Nimbus 25

Specs


Drop: 8mm
Gewicht dames: 255 gram
Gewicht heren: 290 gram