"Mijn eerste paar hardloopschoenen was een paar Nike Free en die heb ik nog steeds. Nostalgie. Een paar Allstars heeft meer demping maar ik had geen idee en heb er best een tijd op gelopen. Toen ik richting een halve marathon wilde trainen leek het slim om iets stevigers te zoeken. Ik liet me een paar Pegasus aanmeten. Het was 2015, de periode voor spannende schoenen met hele dikke zolen of carbon platen. Heel veel sneller ben ik sindsdien niet geworden maar ik ben wel veel meer gaan rennen. Langere afstanden, aardig wat marathons ook. Voor de loper die ik die eerste jaren was, was de Nike Pegasus een topschoen. En nu kom ik op mijn punt:

Ik had met hetzelfde gemak een Brooks Ghost kunnen kiezen in die eerste fase. Net als alle fans die al jaren op de Pegasus lopen zijn er volksstammen fans van de Ghost. Een schoen voor als je al je wekelijkse rondjes loopt op 1 schoen. Voor als je op de hak of middenvoet landt. Een schoen die een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding heeft en waar je minstens een kilometer of 1000 lekker op kan lopen.

Hoe komt dat?


Het foam van deze 16e versie bestaat uit DNA Loft v3, met stikstof geïnjecteerd EVA materiaal. EVA is wat steviger, maar duurzamer materiaal. De stikstof behandeling geeft lucht en vering. En dat resulteert in een soepele afwikkeling van je passen. Een schoen om met kleine pasjes een beetje achterover te leunen. In vergelijking met veel schoenen met een gigantische laag foam of fluffy zool lijk je in te leveren op comfort. De vraag voor veel lopers of dat zo is. Je wint er namelijk 2 dingen mee: Stabiliteit en grondcontact gevoel. Zeker als je geen duizenden kilometers in je benen hebt verzameld door jaren lopen is dat winst denk ik. Zeker bij afstanden van 10 tot 20 kilometer. Het gevoel van contact met de grond geeft een bepaalde sturing, je voelt je lijf, de loopbeweging en hoe jij je lijf die beweging laat maken beter aan.

Brooks Ghost 16
Het bovenwerk is gebouwd op comfort en duurzaamheid. De dikke laag engineered mesh zal niet alleen lange tijd meegaan maar ook voor een goede lockdown van de voet zorgen. Nog meer support voor je voeten dus. Die worden stevig omsloten door de stugge hielkap die zacht aanvoelt door de padding aan de binnenkant. Een beetje warm misschien in de zomer. Maar een dun sokje is daar een prima oplossing voor. Ze vallen gemiddeld tot smal, mijn smalle voeten gaan er goed in. Het bovenste gedeelte rond de veters sluit plat aan, zeker een pluspuntje.

Met 12mm heeft de Ghost 16 een behoorlijk hoge drop. Dat zie je haast niet meer. Wat mij betreft ook de belangrijkste reden dat het geen schoen is die ik ‘op’ zal lopen. Mijn voorvoet rechts, die wat doorgezakt is vindt dat meestal niet zo prettig. Maar er zijn heel veel lopers die dit anders beleven en het wordt steeds lastiger om modellen met deze 12mm drop te vinden. Toch lopen ze ondanks het missen van de rocker die al die schoenen hebben, erg soepel. Met consistente passen, niet overdreven verend. Je loopt er gestaag  op door. Het tempo verhogen kan natuurlijk, maar mocht je bekend zijn met het lopen op supertrainers of carbonschoenen dan moet je geen wonderen verwachten. Dit is perfect gezelschap voor rechttoe rechtaan, ongeveer 5 tot 15 km rennen.

Fans van de Brooks Ghost zullen met dat met versie 16 ongetwijfeld blijven."

Marjolein Delahaye