De Brooks Glycerin 21 is een neutrale hardloopschoen met maximale demping. Je trekt hem aan tijdens al je dagelijkse hardlooprondjes en lange duurlopen. Het sleutelwoord van de Glycerin is al jarenlang hetzelfde: Comfort. Ook bij deze 21e versie kun je daarop vertrouwen.

Tester:
Marjolein is een neutrale loper en traint 5x per week. Haar doel is om dit jaar fit te blijven.

Algemeen


Het is altijd weer een avontuur om een paar nieuwe hardloopschoenen te testen. In grote lijnen ´doen´ ze allemaal hetzelfde, maar uiteindelijk is elk model weer uniek. Gaaf ook dat we steeds weer gebombardeerd lijken te worden met gedurfde innovaties en toch weer betere schoenen. En ze waren al nooit slecht. Tenminste de meeste niet.

Brooks brengt al jaren de Glycerin op de markt en dat betekent iedere keer weer een schoen met lekker veel demping. Maximaal dempende schoenen zoals deze draag je vooral voor je plezier, als er serieus getraind moet worden zijn er snellere te vinden. De vraag van vandaag is dus:

Hoe plezierig is de Glycerin 21?


Het ziet er op het eerste gezicht uit als een rechttoe rechtaan hardloopschoen. Dit valt op omdat er ontzettend veel schoenen zijn die er opvallend ‘anders’ uitzien. Hoge, smalle of juist brede zolen, de grote merken volgen elkaar allemaal maar willen ook eigenheid uitstralen. En daar wordt veel aandacht aan besteed. De Glycerin 21 lijkt de trends een beetje te negeren en stoïcijns zijn eigen koers te varen. Het woord dat daarvoor bij me opkomt is eigengereid. De Glycerin lijkt allang te weten waar zijn kracht ligt, die hoeft niet opnieuw bewezen te worden.

Pasvorm
Als je erin stapt is het eerste gevoel, yes, dit zit fijn. De hielkap is flink verstevigd dus die voelt zacht aan en biedt direct steun. De tong van de schoen is nog dikker, als een kussen. Zoals je daarbij verwacht is er geen enkele druk van de veters op de voet. Die veters zelf zijn ook lekker zacht. Daar heb je helemaal niks aan als je rent maar ik heb zoveel liever dat, dan dunne snijdende vetertjes. Maar vooral: Ze blijven op hun plaats als je je veters strikt. Ze glijden niet los, wat het exact op jouw maat aantrekken lastiger maakt. De pasvorm van het bovenwerk sluit mooi aan. In de neus en hak is er een lichte versteviging aangebracht.

De zool
De 21e versie heeft 2 mm meer DNA loft foam dan versie 20 en dat is iets meer maar gelukkig niet te veel. Wat mij betreft is het met foams niet ‘hoe meer hoe beter’ want dan voel je de grond minder goed. Daarnaast zijn te dikke foams wat zompig en minder stabiel. En dat is net een van de pluspunten van deze schoen. Ze zijn net volumineus genoeg, aangenaam licht, maar blijven stevig en stabiel. Wat me nog meer aanspreekt is de vorm van de zool. Omdat die er namelijk ook is, vorm. Een breed platform (ook dit zien we veel bij vergelijkbare schoenen) biedt stabiliteit maar het geeft mij het gevoel dat ik Donald Duck voeten heb. Dat is niet wat ik plezierig vind tijdens het hardlopen. De Glycerin loopt mooi smal toe rond de middenvoet.

Langdurig comfort
Als ik ren op deze schoenen komt de verwachting dat ze comfortabel en toch stevig genoeg zijn eigenlijk gelijk uit. Ze zijn wel wat directer dan ik ze had ingeschat, gunstig als je ook eens wat versnellingen wil doen tijdens je training. Ze lopen rond af aan de voorvoet en rollen dus lekker weg onder je passen. Dat werkt prima met de voorvoet/midvoet landing die ik heb maar de hak is rond en breed en heeft behoorlijk wat volume, dus ook voor haklanders moet dit goed kunnen werken. Op dit soort schoenen kun je ongelofelijk veel km’s lekker doorrennen. Iets steviger foam slijt een stuk minder snel en het robuuste rubber op de slijtzool kan duidelijk wel een stootje hebben.

Het antwoord op bovenstaande vraag is dus: ERG. De Brooks Glycerin 21 is een plezierige schoen met een grote P.

Specs


Drop: 10mm
Gewicht: 266 gram (dames) en 277 gram (heren).