De Brooks Hyperion Elite 4 is een carbon hardloopschoen voor wedstrijden en tempotrainingen. Versnellen naar jouw maximale tempo is kinderspel met deze lichte snelle schoen. De Hyperion Elite 4 onderscheidt zich door stabiliteit, directheid en comfort.

Tester:
Sam is een midvoet/voorvoet loper, traint 3-4 keer per week en zijn doelen zijn: 800m indoor en 35km trail.

Algemeen


De Brooks Hyperion Elite 4 is een complete vernieuwing ten opzichte van zijn voorganger. De nieuwe nitrogen infused zool zorgt voor een comfortabele landing terwijl de carbonplaat je echt naar voren duwt. Deze schoen is gemaakt om je persoonlijke records aan te vallen, en dat voel je bij elke stap.

Uitgevoerde trainingen


- Loopband interval training
- Duurloopje
- Interval training op de baan
- 3,5km Wedstrijd

Bovenwerk & pasvorm


Het bovenwerk van de Hyperion Elite 4 lijkt net op een versterkt gaasje om zo veel mogelijk gewicht te besparen. Naast het gewicht zorgt dit ook voor een fijne ventilatie.

Bij het aantrekken voelt de schoen meteen als gegoten, en het komt overeen met mijn normale hardloopschoenmaat. De tong zit aan één kant semi-vast, waardoor deze mooi op zijn plek blijft tijdens het hardlopen.

Mijn favoriete onderdeel van het bovenwerk zijn toch wel de veters. Ze hebben een ribbelstructuur die we al kennen van de Hyperion Elite 3. Deze ribbels zorgen ervoor dat de veters echt goed op hun plek blijven en niet snel los gaan. Ook kan je de veters goed aantrekken en vormt de 'upper' lekker om de voet heen. Ik merkte hier geen drukpunten op en het zat erg comfortabel.

De zool


De nitrogen-infused zool kennen wij al van de Brooks Glycerin-lijn en staat bekend om zijn enorme demping. Dat is bij de Hyperion Elite 4 niet anders; hier is een nieuwe variant gebruikt die nog lichter is. Wat ook nieuw is, is de combinatie met een carbonplaat. Brooks heeft een speciale carbonplaat ontwikkeld met gaten erin waar de foam doorheen gaat. Dit behoudt de demping van de foam maar voegt ook de veerkracht toe die we kennen van carbon schoenen.

Tijdens de trainingen voelde ik de combinatie van de DNA Flash-zool met de carbonplaat echt tot leven komen, alsof je met de wind in je rug loopt. Tijdens de duurloop zorgde de zachte demping voor een comfortabel gevoel, zelfs bij de wat langzamere kilometers. Wel kon ik gemakkelijk mijn tempo verhogen tijdens de versnellingen aan het einde van de duurloop.

Brooks Hyperion Elite 4

Stabiliteit & flexibiliteit


Dankzij de brede onderkant van de schoen voelt hij goed stabiel aan tijdens het hardlopen. In combinatie met goede grip had ik geen enkele moeite tijdens het rennen in de regen. Daarnaast blijft de schoen ook fijn flexibel, mede dankzij de eerder genoemde carbonplaat. De gaten erin gaven mij het gevoel dat ik makkelijk scherpe bochten kon maken zonder enig probleem.

Design


Het design van deze schoen vind ik zelf heel erg gaaf. De mooie witte zool die langzaam overgaat in rood ziet eruit als een vlam, omdat je zo snel aan het hardlopen bent. Dezelfde kleurovergang is ook goed te zien in het Brooks logo aan de mediale en laterale kant van de schoen.

Overall oordeel


Over het algemeen ben ik positief verrast door de schoen. Als je op zoek bent naar een goede wedstrijdschoen, is dit zeker iets om te overwegen. Voor de normale trainingen raad ik toch een schoen zonder plaat aan, zoals de Brooks Glycerin. Zelf blijf ik deze schoen nog zeker gebruiken voor zware trainingen en wedstrijden.

Specs


Drop: 8mm
Gewicht: 221 gram