De Brooks Hyperion Max is een snelle neutrale hardloopschoen bedoeld voor je wedstrijden en zwaardere tempotrainingen. De schoen heeft geen carbon plaat maar de curve in de zool zorgt voor een snelle voortstuwing en pas. Zo kun je lekker stevig trainen en snel herstellen. Qua snelheid schaal je in hem tussen de Brooks Hyperion Tempo en de Brooks Hyperion Elite 3.

Tester:

Stijn heeft de Brooks Hyperion Max getest. Hij traint meer dan 4 keer per week, is een neutrale loper en heeft als doel om snelle tijden neer te zetten op afstanden de 1500-10km.

Brooks Hyperion Max

Uitgevoerde trainingen


7 verschillende intervaltrainingen op de weg en op de baan. In totaal tot nu toe 95 km. Veel verschillende tempo's, bijvoorbeeld 5 keer 6 minuten op een relatief rustig marathontempo op de weg, maar ook 3 X (500, 400, 300) op een veel hoger tempo op een atletiekbaan.

Algemeen


Een klassieke tussenschoen. Lekker licht en reactief, maar toch degelijk en niet te minimalistisch. Perfect voor intervaltrainingen of een tempoloopje. Met name geschikt voor voorvoet-midvoetlander aangezien de zool onder de hak vrij kort afloopt. Voor een duurloop zou ik zelf voor iets meer demping en comfort kiezen en voor een wedstrijd zou ik gaan voor een iets snellere optie met carbon. Voor alles daartussen pak ik deze schoen uit de kast.

Pasvorm en comfort


De schoen heeft een prima pasvorm die mooi aansluit rond de voet en ook de hiel zit stevig in de schoen. De eerste keer dat ik ze aantrok liep ik meteen 17km zonder blaren of andere problemen. Het bovenwerk is natuurlijk minimaler dan bij een duurloopschoen, maar dat merk je niet heel duidelijk terug in het comfort.

Demping


De demping is zoals je verwacht van een type schoen als deze. Het is een reactieve schoen waarbij je relatief veel contact met de grond ervaart. Toch is het niet een hele harde schoen en kun je er aardig wat kilometers op maken. Ondanks dat er geen carbon of kunststof plaat in zit voelt de zool vrij stijf en dus snel aan.

Stabiliteit en Flexibiliteit


De zool vormt een vrij breed platform en dat biedt aardig wat stabiliteit. Die stabiliteit zal wel een stuk minder zijn als je een hakloper bent, want daar is de schoen niet op berekend. Verder is de Hyperion Max een stuk flexibeler dan concurrerende schoenen waar wel een kunststof/carbon plaat in zit.

Design


Zoals met elk design, je moet ervan houden. Ik vind het wel een toffe schoen die er lekker snel uitziet. De scheef aflopende hak ziet er wat anders uit dan je gewend bent dus het kan zijn dat je daar geen fan van bent. Voor de felgekleurde zool, in mijn geval geel, geldt eigenlijk hetzelfde: je moet ervan houden. Over het algemeen vind ik dat het design goed past bij het type schoen.

Overall oordeel


Een lekkere schoen voor de lichtere loper die op zoek is naar iets reactievers dan een duurloopschoen, maar (nog) niet toe is aan een echte wedstrijdschoen of er graag iets tussenin wil hebben. Prima pasvorm, voldoende stabiliteit en een strak design. Heerlijk voor langer of korter tempowerk.

Shop Brooks Hyperion Max

Specs


Drop: 8mm
Gewicht dames: 190 gram
Gewicht heren: 221 gram