Marjolein werkt sinds 2020 bij Run2day en ze heeft, niet geheel verrassend, een grote liefde voor hardlopen. Ze testte de nieuwe HRM-FIT hartslagband van Garmin en schreef hieronder een review.

Garmin HRM-FIT
Toen ik jaren geleden begon met hardlopen legde ik data over mijn rondjes vast via een app op mijn telefoon. Zonder al die interessante informatie was ik vast afgehaakt zoals bij eerder sportieve pogingen in mijn leven, het gaf net wat extra motivatie om te blijven lopen. Later kocht ik een sporthorloge en na verloop van tijd kwam daar ook een hartslagband bij. Want hoewel de meeste horloges een prima hartslagindicatie op de pols geven is een hartslagband op de borst het meest accuraat. Zeker bij intervaltrainingen.

Bij sporthorloges komen met de nieuwste modellen altijd wel een aantal in het oog springende aanpassingen en verbeteringen uit de hoed, maar bij een redelijk eenvoudig apparaat als een hartslagband is dat minder vaak het geval. Hij meet je hartslag en allerlei hartslagdynamica, maar verder is de informatie dat de batterij nog vol genoeg is denk ik de meest baanbrekende vernieuwing van de laatste jaren. En dat je niet meer met een schroevendraaier hoeft te prutsen om die batterij te verwisselen. Er zit nu een batterijklep met kwartslagbevestiging op.

Mijn verwachtingsniveau op het gebied van ‘hartslagbandenvernieuwing’ was dus niet zo hoog. Vandaar dat ik niet aan zag komen dat Garmin nu toch een nieuw item op de markt heeft gebracht. Mijn interesse was gelijk gewekt, want hoewel ik meerdere merken horloges en hartslagbanden heb uitgeprobeerd is mijn basisuitrusting altijd van Garmin.

HRM-FIT for people wearing a sports bra


De nieuwe band is ontworpen om aan een goed sluitende medium of high support sport-bh te bevestigen. Hij loopt niet rondom het lichaam maar bevindt zich alleen aan de voorkant. Je maakt de geleidende gedeeltes nat met water en met 3 clips klik je hem vast. Je kunt het apparaat eenvoudig koppelen aan je horloge en direct gebruiken. De batterij is meegeleverd. In de Connect app bij ‘Garmin toestellen’ kun je zien of deze nog vol is. Naast het meten van je hartslag meet hij data als verticale oscillatie, grondcontacttijd, staplengte en verticale ratio. Tijdens indoor runs stuurt hij afstand en tempo door naar je horloge. Kortom hij doet alles wat een goede hartslagband doet.

Garmin HRM-FIT
Hoe heb ik de nieuwe band ervaren?


De kwaliteit van Garmin is altijd goed. De gebruiksvriendelijkheid is altijd goed. Maar ik heb een gewone ‘unisex’ hartslagband nooit als een probleem ervaren, op een enkele keer afzakken na. Dus wat zou de meerwaarde zijn? Zou dit ook zoiets zijn dat je pas weet dat je het nodig hebt nadat je het hebt?
De eerste keer was het iets lastiger om de clips op zijn plaats te krijgen, maar al snel is dat een natuurlijke handeling. Dat je niet meer met je armen op je rug de sluiting hoeft vast te maken, is zeker winst. Dat de band aan de achterkant niet meer secuur onder je sport-bh geplaatst hoeft te worden, is ook winst. De vraag is natuurlijk, hoe voelt dit nieuwe ensemble als je aan het rennen bent? Zoals duidelijk omschreven in de meegeleverde gebruiksflyer, moet je de HRM-FIT dragen onder een goed sluitende sport-bh. Niet dat het ooit een goed idee is om zonder dat te gaan rennen.

Conclusie?


En dan voelt het hardlopen inderdaad echt prettiger en comfortabeler, door de afwezigheid van extra polonaise aan je lijf. Hij blijft solide op zijn plek zitten. De rug is behalve de bh weer wat vrijer. Ik zou kunnen zeggen dat het lekker zit, maar je voelt het eigenlijk niet. Daarnaast is de data die het artikel levert gelijk aan een HRM-Pro. Dus de band die ik vanaf nu ga dragen is absoluut deze HRM-FIT.