Merel werkt sinds 2023 bij Run2day als bedrijfsleidster van onze winkel in Utrecht. Ze heeft, niet geheel verrassend, een grote liefde voor hardlopen. Ze testte de nieuwe HRM-FIT hartslagband van Garmin en schreef hier een review over.

Vrouwen in de hardloopwereld


Hartslagbanden vind ik al jaren een vrouwonvriendelijk product. In mijn beleving zitten borsten en bh’s vaak in de weg bij het dragen van een borstband. Ik ben behoorlijk feministisch ingesteld en irriteerde me direct aan het feit dat dit product duidelijk ooit door een stel mannen ontworpen is en er verder niet veel over nagedacht is.

Terwijl het de vrouwen zijn die op dit moment de wereldrecords slopen met ongekend snelle tijden. En ook in de breedte zie je dat de verdeling van de hoeveelheid mannen en vrouwen die hardlopen tegenwoordig bijna gelijkwaardig is. Ik vind dat er dus meer aandacht mag komen voor vrouwen die hardlopen. Als ik op TV naar een marathon kijk wil ik de topvrouwen net zoveel in beeld zien als de mannen.

Met hardloopkleding ben ik dol op merken als Rönisch die rekening houden met een goede pasvorm speciaal voor vrouwen. Van de software van mijn sporthorloge verwacht ik dat ik mijn cyclus kan bijhouden en dat dit wordt meegenomen in mijn Training Readiness. En ik verlang dus al tijden naar een vrouwvriendelijk hartslagband.


De nieuwe oplossing: Garmin HRM-FIT


Garmin lijkt eindelijk mijn verzoek gehoord te hebben en heeft nu een nieuwe hartslagband ontworpen speciaal voor mensen met borsten. De HRM-FIT. Ik stond te trappelen om dit product te testen. Zou deze band niet schuren? En zou het duidelijk zijn hoe hoog ik hem nou precies moet dragen? En zou die niet verschuiven en afzakken? Dit zijn enkele problemen die ik voorheen wel ervaarde met hartslagbanden.

Naast dat de band dus goed gepositioneerd zit op deze manier voorkomt dit ook schuurplekken. Ik heb minder band om mijn hele lijf en niet een dubbele bh rand die kan irriteren. Ik voel eerlijk gezegd helemaal niet dat ik een band draag. De hartslagband blijft (net zoals je bh als het goed is) op zijn plek zitten en schuurt of irriteert niet. De clips aan de voorkant kunnen wel een beetje uitsteken en zijn gewoon van plastic, maar daar had ik zelf helemaal geen last van, omdat dit niet op een vervelende plek zit. Naast dat ik deze band sneller en gemakkelijk om doe, zit het dus ook echt comfortabeler.

Compatibiliteit met sport-bh's


Werkt het met iedere bh? Ik heb het uiteraard met verschillende sport-bh’s getest omdat ik eerlijk gezegd nogal kritisch was of het wel zou werken met alle bh’s. Vrijwel iedere goede sport-bh is geschikt. Of je nu een ingekapselde bh of juist een compressie bh draagt, de band werkt perfect. Het merk of de vorm van de bh deed er weinig toe. Het enige waar deze band niet goed leek te werken was een langere sporttop. Hiermee bedoel ik een top die eigenlijk ook nog over de bovenste buikspieren valt, zoals je in de atletiek vooral ziet. Hiermee merkte ik als enige op dat de band minder comfortabel zat.

Functionele prestaties van de HRM-FIT


Doet het zijn werk? De HRM-FIT doet wat je verwacht van een goede hartslagband. Je krijgt van Garmin na het dragen van deze band een gedetailleerde en nauwkeurig gemeten hartslag statistiek terug te zien in de Garmin Connect app. Ook tijdens het trainen kan je direct op je horloge zien in welke zone je loopt en of je eventueel moet bijschakelen als je op hartslag wilt trainen. Verder krijg je nog wat leuke extra statistieken te zien zoals verticale oscillatie, grondcontacttijd, staplengte en verticale ratio. Je maakt een simpele verbinding via Bluetooth tussen de HRM-Pro Fit en je telefoon.

Kanttekening


Zijn er ook minpunten? Het enige minpunt vind ik zelf de prijs. Het is het geld zeker waard in mijn ogen, maar het blijft oneerlijk dat mensen met borsten meer betalen dan mensen zonder borsten. De Garmin HRM-Pro Plus is namelijk 129,95 en de HRM-FIT 159,95.

Overall oordeel


Mijn conclusie? Eindelijk een fijn zittende hartslagband! Echt een uitstekend product wat doet wat het belooft. Comfortabel, werkt met iedere fatsoenlijke sport-bh en perfect gemeten data. Zelf train ik ook veel op tempo in plaats van hartslag, maar als jij met hartslagzones traint of wilt gaan trainen is dit product een must-have.