De HOKA Arahi versie 7 is er en deze laatste ging door de teststraat. Er zijn veel nieuwe modellen op de markt en hoewel niet een schoen hetzelfde is volgen alle merken min of meer dezelfde trends. Antipronatieschoenen zijn steeds vaker opgebouwd zonder een hard blok aan de binnenzijde van de enkel. Stabiliteit komt door een combinatie van materialen en een breder platform van de schoen. Een andere trend is een hoge stackheight en een fluffy zool. Zo zacht mogelijk.

Hoe heerlijk zo’n maximaal dempende dikke zool ook is, het is ook fijn dat er schoenen bestaan die andere eigenschappen bezitten. De Arahi 7 is daar een goed voorbeeld van. Hoewel er absoluut niks mis is met de demping van dit model, is het zeker een geval van less is more.

Tester:

Marjolein is een neutrale loper en traint 5x per week. Haar doel is om dit jaar fit te blijven.

HOKA Arahi 7

Kordaat en responsief


Hardlopen op deze schoenen laat zich het best omschrijven met het woord ‘kordaat’. Hij lijkt gemaakt te zijn voor kleine korte pasjes. De schoen is licht van gewicht en hij is vlot. Het dempende materiaal is stevig, maar responsief. Hij laat je niet wegzakken maar stuwt je voort. Deze combinatie noemen we direct, ook omdat het gevoel met de grond door de ‘gewone’ demping behouden blijft.

Comfort en pasvorm


Dat de tong gewatteerd is en redelijk breed, is voor mij een pluspunt. Het geeft een lekker gevoel op mijn wreef. De veters vallen ook wat breder dan gemiddeld over mijn voet. Dat maakt dat ik de schoen bij het aantrekken perfect op maat kan veteren, de veters schieten niet terug. Dat is wel eens anders. Het bovenwerk sluit mooi aan om mijn voet, dat geeft goede steun en dat voelt fijn. Als je gaat staan of lopen voel je dat de pasvorm aan de smalle kant is.

HOKA Arahi 7

Support


De support zit niet als een ‘blok aan je been’, gelukkig maar want dat voelt al snel onnatuurlijk. De support komt uit de stevige zool, de brede basis en de hoge zijwand. Zo sta je wat dieper in de schoen. Al met al een ongeforceerde manier om voor meer steun en stabiliteit te zorgen.

Overall oordeel


Ik vind de Arahi 7 een prettige, lichte en veelzijdige schoen. Het is geen temposchoen maar versnellen is geen enkel punt. Voor elke training in te zetten dus.