Sierd, werkzaam bij Run2day in Breda, heeft de HOKA Cielo X1 getest. 

"En daar komt HOKA met een volledig nieuwe carbon wedstrijdschoen op de markt. Ze hebben natuurlijk al de Rocket X2, en dan nu de Cielo X1, die ik heb mogen testen. Ik heb zelf al de nodige Carbon ervaring kan ik zeggen, zoals alle edities van de Vapor, Alpha 1, Carbon X2, Elite, Metaspeed en ook nog de Pro 4. Nu werd het dus tijd voor een nieuwe speler op de markt en wat voor één.

HOKA Cielo X1


Eerste indruk


Het uit de doos halen van de Cielo X1 is al een feestje met zijn vrolijke kleuren en futuristische vormen. Het is gelijk een opvallende schoen, en dan ook de veters die zo van een parfumdoos kunnen komen is een tof detail en zeker geen sta in de weg.

Bij het aantrekken van de schoenen was het even wennen aan de elastische tong, maar eenmaal aan zit de schoen gelijk lekker, maar voel je wel dat je een dikke zachte zool onder je voeten hebt en dan geeft de gevleugelde carbonplaat nog wel stabiliteit. Het wandelen naar het punt waar ik mijn warming up oefeningen doe is al een ervaring.

Trainingen


Ik heb 2 trainingen gedaan op de Cielo X1, een tempotraining met 2 lange blokken en een interval training van 10x 800m met veel wind. Het inlopen en uitlopen gaat al snel iets te vlot, maar de demping en het comfort bevallen mij heel erg. Persoonlijk vind ik de Cielo X1 het meest tot zijn recht komen op lange rechten stukken op hoog tempo, dan gaat hij zo lekker vlot en is elke landing een feestje. Bij kortere stukken, en echt pure snelheid, ben ik meer fan van een directere schoen zoals de Rocket X2 en een iets agressievere schoen. Ook scherpe bochten zijn net wat lastiger, maar gezien de zool en de ervaring met de Alpha 1 en de Elite helemaal zoals verwacht.

HOKA Cielo X1

Overall oordeel


Conclusie: prachtige schoen met heerlijke pasvorm en perfect om lange tempoblokken op te doen, voor het kortere werk zou ik eerder naar de Rocket X2 pakken als we in de HOKA hoek willen blijven.

Belangrijke details: de gevleugelde carbonplaat, de 7mm drop, het PEBA Foam en de prijs van 274,95 euro."