De HOKA Clifton 9 is een neutrale hardloopschoen waarmee je op al je loopdagen comfortabel je kilometers maakt. De Clifton staat al jaren voor betrouwbaarheid. Ook voor lange afstanden vind je in deze schoen een trouwe kameraad die je niet in de steek zal laten.

Tester:

Mathijs heeft de HOKA Clifton 9 getest. Hij traint meer dan 4 keer per week, is een neutrale loper en heeft als doel om dit najaar de marathon onder de 2.50 te lopen.

HOKA Clifton 9

Uitgevoerde trainingen


Om het testen van de Clifton 9 heb ik in totaal drie verschillende trainingen gedaan:
- Een duurloop met 6x1' versnellen (totale afstand 10km).
- Een herstelloop van 7km.
- Een lange duurloop van 21.1km.

Algemeen


Als ik deze schoen moet omschrijven in één woord zal dat 'comfortabel' zijn. HOKA staat bekend om het maken van comfortabele schoenen wat ze uitermate geschikt maken voor lange afstanden en rustige loopjes. Dit heb ik ook zeker weten gemerkt. Toen ik voor het eerst ging lopen met de Clifton 9 was ik wel bang dat ik mijn achillespees zou gaan voelen door de lage heel-to-toe drop van de schoenen (5mm). Gelukkig voelde ik tijdens het hardlopen erg weinig van de relatief lage drop in de schoen en had ik nergens last van.

Pasvorm en comfort


Dit nieuwe model is naar mijn mening een van de comfortabelste schoenen die tegenwoordig worden aangeboden. Als eerste: het super lichte gewicht van de Clifton 9 zorgt ervoor dat de aanwezigheid van de schoen tijdens het hardlopen haast niet te merken is. Daarnaast zorgt het dunne - maar toch stevige - bovenwerk ervoor dat de schoen goed blijft ademen, wat al helemaal fijn is als je aan het lopen bent als het buiten weer wat warmer is. Het bovenwerk en de tong van de schoenen zijn gemaakt van een zachte stof, waardoor dit extra fijn is op het gebied van comfort. Ook is de Clifton 9 ten opzichte van de 8 iets breder gemaakt bij de voetboog, waardoor dit model nu geschikt is voor meer verschillende typen voeten. Naar mijn mening was de Clifton 8 op dit gebied net wat aan de smalle kant, dus hier hebben ze zeker weten verbetering in gebracht!

Demping


Tijdens lange duurlopen vind ik het altijd erg comfortabel om een goed gedempte hardloopschoen te gebruiken om zo de hoeveelheid impact op mijn lichaam zoveel mogelijk te beperken. De goed gedempte schoenen van HOKA zorgen hier super goed voor! Tegenwoordig kan je - vergeleken met andere merken - niet meer zeggen dat de Clifton één van de meest dempende schoenen is, maar dat zegt zeer zeker niet dat deze schoen niet genoeg dempt. De Clifton 9 is een schoen die een perfecte combinatie is van hoeveelheid demping en het directe gevoel tijdens het hardlopen, wat hem geschikt maakt voor zowel lange als kortere afstanden. Ook kan je door de hoeveelheid demping makkelijker tempo maken tijdens het lopen, omdat de zool niet veel energie van je vraagt om vooruit te komen. Dit maakt de Clifton 9 op het gebied van demping een goede alledaagse schoen om mee af te wisselen.

HOKA Clifton 9

Stabiliteit & flexibiliteit


Over het algemeen is het zo dat wanneer een zool zachter is qua demping, de schoenen minder stabiel aanvoelen omdat je erin kan wegzakken. Bij de nieuwe Clifton 9 is dat absoluut niet het geval: HOKA heeft de schoen zo gemaakt dat deze super stevig is, ondanks de fijne demping. De stevigheid van de Clifton 9 is grotendeels te danken aan de brede basis van de zool waarmee de schoen contact maakt met de grond. Daarnaast voel ik in de Clifton 9 een subtiele verhoging van de zool in mijn voetboog, wat ervoor zorgt dat mijn voet ontspannen blijft tijdens het hardlopen. De zool is ook enigszins aan de stugge kant, wat ook nog een grote bijdrage levert aan de stabiliteit van de schoen. Ondanks dat de zool iets aan de stugge kant is, zorgt het 'rondere' design van de zool voor een efficiënte en gemakkelijke afwikkeling.

Design


De kleur van de testschoenen van mij waren zwart met witte zool en accenten. Deze algemene kleurencombinatie zorgt er voor dat het makkelijk te matchen is met al je kleding! Wel ogen de HOKA schoenen - en dan niet alleen de Clifton 9 - naar mijn mening vaak aan de grote kant, wat voornamelijk komt door de dikke en brede zool. Dit kan ook een kwestie van gewenning zijn ;).

Overall oordeel


De Clifton 9 is naar mijn mening een van de meest comfortabele schoenen die tegenwoordig worden aangeboden als je op zoek bent naar een duurloop schoen. Dit komt voornamelijk door de combinatie van een goede demping van de zool en een goede stabiliteit voor als je vermoeid begint te raken tijdens het hardlopen. Voor de snellere trainingen kies ik zelf eerder voor een schoen met een nylon of carbon plaat in de zool verwerkt zodat je gemakkelijk tempo's kan behouden, maar de Clifton's zijn hier ook niet voor gemaakt! Dit is een schoen die ik 100% zeker blijf gebruiken voor het lopen!

Shop HOKA Clifton 9

Specs


Drop: 5mm
Gewicht dames: 205 gram
Gewicht heren: 248 gram