Marjolein testte de HOKA Mach 6. Ze werkt al een paar jaar bij Run2Day en loopt een keer of 5 per week hard. Op dit moment traint ze voor de marathon van Rotterdam.

"De HOKA Mach 6 is een van die schoenen die we nu vrij vaak zien die ‘een beetje snel en ook weer niet’ zijn. Een tempo trainer noemen we dat. Lekker allround, met zo’n schoen heb je weinig meer nodig dan een uurtje vrije tijd. De Mach 5 was, in mijn beleving dan, een beetje een platte schoen met net te weinig demping. Dat is prima voor erbij, maar als je het houdt bij 1 of 2 paar schoenen is het schipperen. De nieuwe versie is daarin zeker verbeterd. Er zit meer vorm, een soort curve in de zool. Dat maakt hem wat eleganter en dat loopt zeker fijner, Bondi’s en Cliftons vind ik toch wat (sorry voor de fans) bonkige hardloopschoenen. Ook heeft hij wat meer demping en stack height, maar je blijft wel goed contact met de grond houden.


De vertrouwde rocker en lage drop van HOKA  ontbreekt gelukkig niet. De natuurlijke afwikkeling van die rocker en die drop laat je als het ware door je passen heen bewegen. Liefst richting die middenvoet. Het materiaal van de middenzool is supercritical EVA foam, dat is licht als een veertje en zorgt voor een lekkere bounce. Het verschilt eigenlijk weinig met zachte en responsieve PEBA foams.

Waar de vorige versie om onverklaarbare redenen nauwelijks een slijtzool had, zien we dit gelukkig wel bij de Mach 6. Eigenlijk een vrij normaal onderdeel van een hardloopschoen, een slijtzool. Deze laag is dun en niet overdreven grof, prima voor op de weg, en dat is toch de plek waar hij het meest tot zijn recht komt.

Het bovenwerk is lekker licht en ventilerend. De tong van de schoen zit met elastische stukken vastgemaakt aan de schoen. Tijdens het rennen merk je daar niks van, maar als je ze aantrekt is het fijn. Je trekt die tong in een beweging over je voet. Een minimaal laagje padding ontziet de druk van de veters. Ik vind de pasvorm perfect. Als in, voor mij. Mijn smalle voet en tenen worden mooi omsloten. Te veel ruimte in de toe box daar hou ik echt niet van. Voor HOKA's lijken ze niet erg ruim te vallen, iets om in het achterhoofd te houden als het niet je eerste paar is.

Lopen op de Mach 6 laat zich het beste omschrijven door het woord soepel. Lekker cruisen op 1 tempo, zone 2 bijvoorbeeld, daar leent hij zich echt goed voor. Voor hele lange rustige duurlopen zal ik iets stevigers of juist een keer een carbonschoen aantrekken, maar rondjes van 5 tot 15 km, daar past dit prima bij. Maar ook bij wat langere intervals en tempo duurloopjes is het prettig lopen. Je kunt zonder problemen versnellen. In feite activeer je ze dan. Deze veelzijdigheid, nu zeker meer dan eerdere versies, maakt het verhaal eigenlijk af. Wat mij betreft is het echt een schoen waar je in veel opzichten goed mee uit de voeten kan."

Specs 
Drop: 5mm 
Gewicht: 189 gram (dames) & 232 gram (heren)