De Mach X is een nieuwe toevoeging aan de snelle schoenen collectie van HOKA. Tussen de vlotte Mach en de superschoen Rocket X is er nu een tussenstap in de vorm van deze neutrale tempo trainer. Lekker snel voor je intervallen en threshold loopjes, of een snelle 5 of 10 km. De X in de naam betekent deze keer niet dat we te maken hebben met een carbonschoen, maar met een plaat van Pebax materiaal.

Tester:

Emma is een neutrale loper en traint meer dan 4x per week. Haar doel is om snelle tijden te lopen op de 5 km,10 km en de halve marathon.

HOKA Mach X

Uitgevoerde trainingen


Tot nu toe heb ik op deze schoenen de volgende trainingen gedaan:
- een rustig duurloopje
- een korte interval training op de atletiekbaan
- twee keer een lange interval training op de atletiekbaan.

Algemeen


De HOKA Mach X is een snelle allround schoen. Bij intervaltrainingen kom je heel snel op snelheid en krijg je voor je gevoel net een extra zetje in de rug. Een perfecte mix van snelheid en comfort maakt deze schoen een uitstekende keuze voor hardlopers die op zoek zijn naar snellere tijden op de midden tot lange afstanden.

Pasvorm en comfort


Wat betreft de pasvorm, biedt de MACH X een fijne aansluiting om de voet. In mijn ervaring met HOKA schoenen draag ik altijd een halve Amerikaanse maat kleiner. Voor iemand met een normale voetbreedte zoals ik, is er echter niets aan te merken op de pasvorm. Het minimalistische bovenwerk draagt bij aan het lichte gevoel.

Demping


Vaak staat HOKA bekend om de zachtheid en het comfort in de zool en kies ik meestal voor een iets directere schoen. Deze schoen heeft echter een uitstekende balans tussen responsiviteit en comfort. Dankzij de Profly X-technologie in de tussenzool ervaar je veel veerkracht bij de stappen die je zet. Zeker op hogere snelheid komt dit extra zetje in de rug erg goed van pas. Op langzamere snelheid en langere loopjes biedt de schoen voldoende demping om de schokken te absorberen.

HOKA Mach X

Stabiliteit & flexibiliteit


In mijn ervaring kunnen soms schoenen met een plaat in de tussenzool erg stug zijn. Deze schoen vond ik eigenlijk flexibeler dan gedacht. Hij voelt super stabiel door het bredere platform van de zool en ondersteunt mijn natuurlijke voet afwikkeling. Het bovenwerk is lekker flexibel en een leuk feitje is dat het bovenwerk bestaat uit gerecycled materiaal.

Design


Ik mocht de licht groen/blauwe schoen testen en die vond ik er erg leuk uit zien. Lekker zomers. De lichtere kleuren met af en toe het wat fellere oranje HOKA logo zorgt voor een hele mooie schoen in mijn ogen!

Overall oordeel


Zeker een schoen die ik vaak ga dragen aankomende tijd. Het is een lichte en snelle schoen (die er ook nog erg leuk uitziet ;)). Het voelt als een luxe om op deze schoen te trainen, want ik denk dat dit ook een uitstekende wedstrijdschoen is voor op de halve marathon bijvoorbeeld!

Specs


Drop: 5mm
Gewicht: 227 gram (dames) en 266 gram (heren)

Shop HOKA Mach X