De Mizuno Wave Rebellion Flash 2 is een neutrale trainingsschoen met een kunstof/glasvezel Wave Plate. De zool heeft een uitgesproken design om hardlopen op de voorvoet en midvoet te ondersteunen, snel tempo te maken en vast te houden. Dit ontwerp is geïnspireerd op een spike. Je zet hem in bij tempotrainingen, intervalsessies of wedstrijden.

Tester:

Stijn is een voorvoet-midvoetlander, traint meer dan 4 keer per week en zijn doel is om snelle tijden neer te zetten op de afstanden tussen de 1500m en 10km.

Mizuno Wave Rebellion Flash 2

Algemeen


Een bijzondere schoen, deze Mizuno Wave Rebellion Flash 2. De naam alleen suggereert dat dit niet zomaar je standaard hardloopschoen is en dat blijkt ook. Dit is de tweede editie van de trainingsschoen van de Rebellion serie van Mizuno, een serie ´race´ schoenen die ik altijd fascinerend heb gevonden. Het design valt echt op in een rijtje van andere snellere wedstrijd- en trainingsschoenen en ik vraag me al een tijdje af hoe dat nou voelt tijdens het lopen. Ik neem je in deze geartest mee in mijn eerste kennismaking met deze snelle Mizuno.

Uitgevoerde trainingen


Als fanatiek baanatleet is de baan voor mij dé plek om de eerste meters te maken op een schoen als deze. De training bestond uit 10 x 400 meter op ongeveer 10km wedstrijdtempo. Daarnaast heb ik ook op de weg een paar korte duurloopjes gedaan met een paar versnellingen om te kijken hoe dat gaat.

Pasvorm en comfort


Een snelle wedstrijd- of trainingsschoen koop je niet vanwege het comfort, maar voor de snelheid. Toch zit de schoen goed om mijn voet en ondanks dat de maat voor mij net iets te groot was heb ik daar geen last van gehad. Het bovenwerk en ook de tong zijn heel dun, dat voelt lekker licht en snel. Precies wat ik verwacht en ook wat ik wil hebben bij dit type schoen.

Demping


De schoen heeft een hoge stackheight (dikke zool in gewone taal) rond de midvoet en biedt daar dus ook veel demping. Desondanks zorgt de kunststof plaat (geen carbon dus) voor een vrij responsieve afzet. Het is niet hetzelfde als een top-of-the-line carbonschoen, maar dat kan je ook niet verwachten. Een opvallend detail aan deze schoen en de Rebellion serie in het algemeen is de aflopende hak, dat voel je direct als je de schoenen aantrekt en er op wandelt. Tijdens het hardlopen merk je het niet, maar het is wel de bedoeling dat je op je mid- of voorvoet landt.

Mizuno Wave Rebellion Flash 2

Stabiliteit


Dit is wel een belangrijk punt voor deze schoen. De schoen is gemaakt om op relatief hoog tempo te lopen en het liefst rechtdoor op een vlakke, gelijkmatige ondergrond. In bochten en op ongelijke ondergrond voelt het behoorlijk instabiel. Nou moet ik zeggen dat ik gevoelig ben voor instabiliteit in mijn schoenen, maar een stoep met losliggende stoeptegels vermijd ik op dit paar. Met deze schoen kies ik als het even kan voor een glad stuk asfalt zonder krappe bochten of een atletiekbaan. Op een lager tempo ben ik geneigd om wat luier te lopen en iets meer richting m'n hak te landen, en ook dan vertrouw ik de stabiliteit van mijn enkels niet helemaal in dit geval.

Design


Flashy, maar daar hou ik wel van. Ik kreeg de witte versie en dat vind ik er altijd wel strak en snel uitzien. Ieder z'n smaak natuurlijk, maar ik vind het design in ieder geval goed aansluiten bij het type schoen.

Overall oordeel


De Flash 2 was een aangename kennismaking met de Rebellion serie van Mizuno. Het is een schoen die snel aanvoelt en zeker nog regelmatig uit de kast zal komen voor een tempotraining op de weg of de baan. Houd er wel rekening mee dat je op je mid- of voorvoet dient te lopen en het niet de meest stabiele schoen is.

Specs


Drop: 0.5mm
Gewicht: 204 gram (dames) en 243 gram (heren)