Twan test de Mizuno Wave Rebellio Pro 2. Twan werkt bij Run2Day in Utrecht en heeft op hardloopgebied zijn focus op de 5 en 10 kilometer. 

De Wave Rebellion pro 2 is een schoen waarvan ik al aanvoelde dat deze me zou bevallen. Even kort in de winkel leek het zo, en tijdens de training bleek het zo. In alle opzichten is het echt een wedstrijdschoen gemaakt voor snelheid. Maar het is er wel een die bij je moet passen. Wat de schoen het meeste tekent is de vorm van de zool. De zogenaamde rocker begint al achteraan de middenvoet, en bij de hak loopt hij ook juist weer omhoog. Dit zorgt ervoor dat het voor een haklanding minder geschikt is, maar als je op midden- tot voorvoet landt, de schoen je sterk vooruit propelleert. Ik versnelde in mijn training een stukje van 4.30 tot 2.50 min/km en op elke snelheid liep het fijn, maar hoe sneller ik ging, hoe meer alles klopte. 

Ik heb een iets bredere voorvoet, maar daar had ik in deze schoen geen last van. Voorin de toe box is genoeg ruimte, en richting het midden en de hak sluit hij goed om de voet aan. Het is een vrij minimalistisch bovenwerk, omdat het natuurlijk een wedstrijdschoen is. Die materialen zijn altijd ultralicht, dat is functioneel, want elke gram minder is er 1 op het gebied van snelheid. Maar het werd hier niet minder comfortabel door. 
Er zit zoals bij de meeste carbonschoenen een dikke laag demping onder, maar bij deze schoen zit dat met name onder de middenvoet. Als je daar landt, ontstaat er echt een trampoline effect. Dat is mede door de diepe groeve die door de lengte loopt. Maar deze groeve kan wel voor wat problemen geven bij lage tempo's en lopers die op hun hak landen. Dan is het toch wel een van de instabielere schoenen die ik heb getest. Absoluut geldt dat hoe sneller je loopt, hoe meer de schoen klopt, dus ook betreft de stabiliteit. 


Het design is in zijn vormen vrij wild, maar aan kleuren en het grafische juist heel mooi clean. 

In een jaar waarin veel wedstrijdschoenen juist wat stabieler zijn geworden, blijft Mizuno hier duidelijk zijn eigen weg in volgen. Het blijft trouw aan zijn naam en stopt de rebel in Rebellion. Het is een schoen die het loopgevoel extra wild, maar daardoor ook zeker extra leuk maakt. 

Specs 
Drop: 4.5mm 
Gewicht: 209 gram