De Mizuno Wave Rider 27 is een neutrale, dagelijkse, kan-altijd-hardloopschoen. De 27e versie is breed in te zetten voor allerhande trainingen, zoals rustige duurloopjes, eenvoudig tempowerk maar ook langere runs. Comfort en veelzijdigheid blijven de kernomschrijvingen, en dat is de reden dat veel lopers hem jaar na jaar weer in hun hart blijven sluiten.

Tester:

Mathijs is een voorvoet- midvoetlanderloper en traint 4x per week. Zijn doel is om de Eindhoven marathon in sub 2:50 te lopen.

Uitgevoerde trainingen


- 15km duurloop
- 10km herstelloop
- Loslopen met 5x 30" versnellen

Algemeen


De Mizuno Wave Rider 26 was een populaire schoen, maar onlangs is de nieuwste versie van de Wave Rider serie uitgebracht. De twee versies verschillen niet veel van elkaar. De voornaamste verschillen zitten hem in het bovenwerk. Het bovenwerk vormt nu nog beter om je voet heen en voelt daardoor ietwat steviger aan. Ook zijn de hielkap en de tong van de schoen aangepast. De hielkap is steviger geworden, waardoor je kan blijven vertrouwen op deze schoen. Tegelijkertijd blijft de tong beter op zijn plek zitten.

Pasvorm en comfort


De pasvorm van de nieuwe Wave Rider voelt net zoals zijn voorganger stevig en comfortabel aan. De schoen is nauwsluitend rondom de hak en om de wreef, terwijl de toe-box van de schoen wat ruim aan voelt. Hierdoor geeft de schoen het gevoel dat je voet stevig wordt vastgepakt tijdens het lopen, terwijl je tenen comfortabel de ruimte hebben. Het bovenwerk van de schoen voelt zacht aan, wat hem naar mijn mening erg comfortabel maakt.

Demping


Een belangrijk onderdeel van de demping bij de Mizuno Wave Rider 27 is de wave plaat in combinatie met het foam die in de zool bij de hak is verwerkt. Wanneer je op je hak landt, wordt deze plaat ingedrukt, waardoor deze bij de afzet terug wil naar zijn originele vorm en dus een klein zetje geeft. Ik (midvoetlander) heb hier weinig baat bij, aangezien deze vorm van demping niet zo sterk wordt geactiveerd als bij een haklander. Bij de voorvoet is het foam dunner, waardoor de zool hier zorgt voor een direct gevoel bij de afzet, zonder dat je het idee hebt dat je in de zool wegzakt. Al met al zorgt de samenstelling van de zool voor een responsief rondje hardlopen.

Stabiliteit & flexibiliteit


Doordat het bovenwerk van de schoen je hak en wreef stevig vastpakt, zorgt dit voor een comfortabele en stabiele schoen: je hebt niet het gevoel dat je voet veel beweegt in de schoen. Daarnaast heeft de schoen een groot contactoppervlak met de grond, waardoor deze stabiel kan blijven staan wanneer je ietwat instabiel terecht komt (bijvoorbeeld in een bocht). Dit allemaal in combinatie met de stugge zool vanaf je hak tot net voorbij je midvoet zorgt voor de gewenste stabiliteit die een neutrale schoen kan leveren. De zool is in de voorvoet flexibeler, waardoor de schoen bij afzet zorgt voor een direct gevoel.

Design


Het grove design van de schoen is vergelijkbaar ten opzichte van de vorige versie. Het Mizuno logo staat groots afgebeeld aan de zijkant van de schoen en daar omheen zijn vele patronen te zien. Al deze figuren dragen ook nog bij aan de stevigheid van het bovenwerk doordat deze patronen zorgen voor een verdikking en verbinding van het mesh op het bovenwerk. Naast het bovenwerk is ook de klassieke wave-plaat zichtbaar in de zool bij de hak.

Overall oordeel


Over het algemeen vind ik het een comfortabele schoen om op te lopen, maar voor langere afstanden is deze voor mij wat minder geschikt. Dit komt doordat deze schoen voornamelijk demping en responsiviteit biedt in de hak (voor de haklanders dus een top-schoen!). Voor kortere snellere duurlopen vind ik het echter wel een comfortabele schoen, aangezien de mindere demping in de voorvoet zorgt voor een responsieve loop. Het is dus wat makkelijker om op tempo te lopen vergeleken met zachte schoenen in de voorvoet. Ik blijf deze schoen dus zeker weten gebruiken!

Shop Mizuno Wave Rider 27
Specs


Drop: 12mm
Gewicht: 255 gram (dames) en 280 gram (heren)