De nieuwste versie van de al jaren geliefde New Balance 1080 is de v13. Deze schoen valt in de categorie maximaal dempende schoenen, een steeds populairdere categorie nu de innovaties van dit soort schoenen elkaar in rap tempo opvolgen. Ook de v13 volgt de trends waarbij je moet denken aan zachtere foams, hogere stack height en lagere drop. En niet te vergeten, minder gewicht. Voor herstelduurloopjes en lange duur is deze dagelijkse trainer uitermate geschikt.

Tester:

Lars is een neutrale loper en traint meer dan 4x per week. Zijn doel is om fit te blijven.

New Balance Fresh Foam X 1080v13

Uitgevoerde trainingen


Op het moment van schrijven heb ik drie trainingen op de nieuwe New Balance 1080 gelopen. Een lange(re) duurloop (90 minuten). Een wat korter en sneller rondje (50 minuten). Tempo’s (4x5 minuten) wat harder.

Algemeen


De New Balance 1080 is de meest veelzijdige schoen op dit moment van New Balance. De schoen is zo heerlijk zacht dat je hier elke duurloop op wilt doen én ziet er ook nog eens fantastisch uit!

Pasvorm en comfort


De 1080 sluit perfect aan om mijn voet. Dit zal ongetwijfeld komen door het lichtgewicht engineered mesh van het bovenwerk. Vaak heb ik nog wel eens dat ik met m’n hak uit een schoen glip. Maar daar heb ik bij deze schoen totaal geen last van.

Demping


De 1080 staat bekend om zijn demping. In het Run2day assortiment zouden we deze schoen categoriseren in het ‘maximale demping’ segment. En naar mijn mening is dat meer dan terecht. Wat een ongelooflijk zachte schoen. New balance heeft het dempend vermogen van deze schoen ten opzichte van zijn voorganger nog wat verbeterd. Ook is het materiaal dat hiervoor gebruikt is 3% biologisch materiaal. Het biologische materiaal is afkomstig uit hernieuwbare bronnen en helpt onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Hier kan je heel wat kilomters heel comfortabel op lopen. Omdat de schoen zo zacht is zal de schokbelasting op knieën, enkels en heupen een stuk minder zijn.

New Balance Fresh Foam X 1080v13

Stabiliteit & flexibiliteit


Vaak heb ik het idee dat als een schoen zo dempend is, deze wat minder stabiel is. Dat is bij deze schoen absoluut niet het geval. Tijdens de tempo’s die ik heb gedaan (4x5 minuten) liep ik rond de 17 kilometer per uur. Hierin heb ik wat meer bochtjes gelopen, maar had absoluut niet het idee dat de schoen hierin minder stabiel was.

Design


Een mooie schoen, kan niet anders zeggen. Waar ik eerdere versies van de 1080 wel eens wat minder mooi vond heb ik dat bij deze schoen absoluut niet. Een mooie schoen om te zien! Een mooi bijkomend detail is dat er ook reflecterende accenten in de schoen zitten, nu het langzaamaan weer wat eerder donker gaat worden is dit een mooi bijkomend detail. Hoewel actieve verlichting, bijvoorbeeld een lichtgevend hesje, natuurlijk altijd beter is.

Overall oordeel


Voor de lange duurloop ga ik deze schoen zeker vaker dragen. Heerlijk zacht en rijk aan demping. Een mooie toevoeging aan mijn schoenencollectie.

Specs


Drop: 6mm
Gewicht: 206 gram (dames) en 262 gram (heren)

Shop New Balance Fresh Foam X 1080v13