De New Balance 860v14 is er, hij heeft een erg mooie update gehad. De 860 was een paar jaar geleden nog een wat harde schoen met stijf bovenwerk en een gek flexibel hielkapje waar niet iedereen enthousiast van werd. Dat is intussen enorm veranderd. De schoen heeft een gedaanteverwisseling ondergaan alsof het een zwaan betrof. Niet van het ene op het andere model maar gaandeweg heeft hij zijn vleugels uitgeslagen van een wat vreemde eet in de bijt tot publiekslieveling. Met name de categorie hardlopers die antipronatie schoenen dragen, maar ook neutrale lopers die op sommige dagen wat meer behoefte heeft aan wat extra steun kunnen heerlijk lopen op de 860.

Zeker deze 14e versie


Soms zie je al voor je een schoen aantrekt dat hij goed zal zitten. Je ziet het aan de vorm van het bovenwerk, de zool en de details. Ook bij deze nieuwe v14 is dat het geval. Zodra je voet erin zit en je gaat erop staan voel je steun en aangenaam comfort. Hij voelt wat ruimer in de toe box, maar niet ruim zodat je gaat schuiven of er een luchtbel boven je wreef hangt. Gewoon voldoende voor de tenen om te bewegen en af te wikkelen. De tong van de schoen is gevoerd engusseted’ oftewel zit elastisch vastgemaakt aan de schoen. Dat is prettig met aantrekken en de tong zal tijdens je run netjes op zijn plek blijven zitten.  

New Balance Fresh Foam X 860v14

Hardlopen op de 860v14


Na een paar passen voel je, als je bekend bent met andere bestsellers van New Balance, de 880 en de 1080, dat dit qua zachtheid in het midden zit. De 1080 is een van de zachtste schoenen die je kunt vinden en de 880 is zeker niet hard, maar meer ‘soepel richting direct’. De 860 valt ertussen. Te zachte schoenen zijn ook niet stabiel, dat werkt gewoon niet zo. Deze schoen blijft een support model, bedoeld om het te veel naar binnenvallen van de enkel te voorkomen. Als je gaat rennen voel je hoe dat in zijn werk gaat. De stabiliteit bij deze schoen is gecreëerd aan de binnenzijde van de schoen door een stevige EVA-plaat die alleen aan die kant te vinden is. Die plaat, in combinatie met een wat dikkere laag (dan voorheen) Fresh Foam X zorgt voor een responsieve bounce zonder gewiebel. De iets lagere drop van 8 mm maakt de schoen helemaal van nu, hij heeft een lichte rocker. Op deze manier rol je aangenaam door je kilometers heen. Ook bij langere afstanden blijft deze support aanwezig, zonder onnatuurlijk te voelen.  

Het mooie aan de aanpassingen die we hier zien is dat het details zijn, accenten. Acht mm is geen minimale drop en de schoen heeft geen maximale laag foam. Hij is iets breder in het midden, maar blijft aan de slanke kant. Het blijft ergens nog een gewone dagelijkse trainer, zonder heel veel gekheid. Maar zonder teveel in de spotlight te gaan staan is de New Balance Fresh Foam X 860 volwassen geworden. Het is de allemansvriend geworden die hij altijd al wilde zijn. 

Je kunt de New Balance Fresh Foam X 860v14 in al onze winkels komen testen.