De New Balance Fresh Foam X 880v14 is een neutrale hardloopschoen. Een betrouwbare partner voor dagelijkse duurlopen en hersteltrainingen. Voor alle afstanden. Kenmerken van deze schoen zijn het lichte gewicht, de comfortabele demping en de stabiliteit. 

Mathijs heeft deze schoenen getest en schrijft hieronder zijn bevindingen.

Algemeen


Toen ik ongeveer 3.5 jaar geleden begon met hardlopen was mijn eerste hardloopschoen de 880 van New Balance. Het model van die tijd is inmiddels al een paar versies veroudert, maar toen ik werd gevraagd om de nieuwste 880 te testen dacht ik zonder te twijfelen "yes leuk!" Ik ben destijds erg vertrouwd geworden met de 880 en hoefde dus weinig te wennen aan de nieuwste versie. Ik kreeg meteen weer het oude vertrouwde gevoel bij de eerste stappen.

Uitgevoerde trainingen


Ik heb in totaal drie verschillende trainingen met de nieuwe 880 van New Balance uitgevoerd.
- Een duurloop van een uur.
- Een snellere duurloop met aan het einde een aantal versnellingen.
- Het in en uitlopen voor een 5 kilometer met versnellingen.

Pasvorm en comfort


De pasvorm van de nieuwe 880 is niet veranderd ten opzichte van de vorige versies van dit model. De schoen zorgt voor een goede omsluiting van de voet tijdens het lopen, waardoor de stabiliteit wordt gegarandeerd. Het kan aan het begin wat strak aanvoelen wanneer je wat ruimere schoenen bent gewend, maar na een aantal kilometers is hier niets meer op aan te merken. Naast de goede omsluiting van de 880 is het bovenwerk ook gemaakt van een relatief dikker maar zacht materiaal. Hierdoor voelt de schoen niet aan als iets wat in de weg zit. Door het dikkere bovenwerk wordt ervoor gezorgd dat de schoen comfortabel aanvoelt. Ondanks de dikkere stof ademt de schoen net zo goed als andere schoenen met een dunner bovenwerk, wat ik persoonlijk erg fijn vind!

Demping


Ik heb de 880 al gehad sinds de elfde versie hiervan. Dat is dus inmiddels drie versies geleden. Wat mij opvalt aan het model is dat er niet heel veel demping in de zool zit zoals sommige andere modellen, maar juist een direct en responsief gevoel geeft tijdens het lopen. Ik had persoonlijk verwacht dat het nieuwste model meer demping zou hebben dan de vorige versies door de, op het oog, dikkere zool, maar tijdens de eerste stappen was dit niet het geval. Het vertrouwde directe en stevige gevoel van de 880 is behouden! Naast de directe vorm van dempen is de zool van de schoen ook enigszins stug. Dit zorgt voor een nog comfortabelere training waarbij minder energie verloren gaat tijdens het lopen. Je loopt dus met minder moeite eenzelfde tempo vergeleken met schoenen waarbij de zool erg flexibel is.

Stabiliteit & flexibiliteit


De stabiliteit en flexibiliteit van de nieuwe 880 wordt veroorzaakt door zowel de stevige stugge zool, als het nauw-omsluitende bovenwerk. De combinatie van deze twee verschillende elementen zorgen tezamen voor een comfortabele training.

Design


Als laatste vind ik het design van de nieuwste versie van de 880 ook mooi. Het is niets geks met allerlei kleurtjes en figuurtjes, maar het standaard design van de meeste schoenen van New Balance. Erg fijn dus als je op zoek bent naar een schoen die niet te veel opvalt!

Overall oordeel


Ik ben erg tevreden over de nieuwste versie van de 880! Alles voelt fijn waardoor ik met een vertrouwd gevoel kan lopen! Persoonlijk hou ik van relatief veel demping tijdens mijn lange duurlopen. Daar is deze schoen naar mijn mening dan wat minder voor geschikt. Hij is daarentegen wel geschikt voor de kortere duurlopen die op een hoger tempo kunnen worden gelopen en voor kleine versnellingen dankzij de directe afwikkeling. Dit is een schoen die ik zeker weten blijf gebruiken en aan iedereen zal aanraden!

Specs


Drop: 8mm
Gewicht: 209 gram (dames) en 212 gram (heren)