De New Balance FuelCell SC Elite v3 is een neutrale carbon wedstrijdschoen. Het is een toegankelijk en tegelijk geavanceerd model voor serieuze hardlopers die snelle tijden willen lopen. Hij heeft maximale demping en is super responsief. Het maakt hem een geweldige schoen op lange afstanden zoals de marathon.

Tester:

Rob van Kampen (56), voorvoetlander, traint 4 tot 5 per week, loopt alle afstanden van de 10km t/m de marathon. Favoriete afstanden zijn de 10 Engelse Mijl en de Halve Marathon.

Rob van Kampen

Uitgevoerde trainingen


De eerste training was 12,5 kilometer met daarin 4x een snelle kilometer, de tweede training was 14 kilometer met daarin 8 x 400 meter, de derde training was een 12 kilometer temporun op marathontempo.

Algemeen


Ik loop gemiddeld zo’n 50 kilometer per week hard. Dat doe ik door 4 of 5 keer per week te gaan lopen, waarbij ik zowel lengte, tempo als trainingsvorm afwissel. Daarbij heb ik ook veel verschillende schoenen in gebruik, elk type schoen voelt voor een bepaald type training het lekkerst. Deze NB Fuelcell Elite gaat door mij vooral gebruikt worden in wedstrijden, maar om hem in te lopen en goed aan de schoen te wennen draag ik hem nu in snelle tempolopen en intervallen.

Pasvorm en comfort


Mijn midvoet is vrij smal, terwijl mijn voorvoet juist vrij breed is. Dat betekent helaas dat niet elke schoen goed op mijn voet aansluit. Deze schoen zit als gegoten omdat de midvoet enigszins geknepen is terwijl de voorvoet breed genoeg is. Omdat de upper zeer elastisch is, sluit de schoen over de hele lengte perfect aan. De tong vormt een geheel met de rest van de upper waardoor er, als je voet eenmaal in de schoen zit, niks meer kan verschuiven.

New Balance FuelCell SuperComp Elite v3

Demping


De combinatie van het FuelCell foam en de carbonplaat zorgt ervoor dat de landings-, stand- en afzetfase zowel zacht als stevig tegelijk voelt. Qua demping voel je nog goed contact met de ondergrond, maar dan met een zachte landing en erg reactieve afzet.

Stabiliteit & flexibiliteit


Sommige snelle carbonschoenen voelen wat instabiel, wat er bij mij voor zorgde dat ik daar tot nu toe alleen maar kortere afstanden op liep (5km t/m 10 Engelse Mijl). Deze NB FuelCell Elite’s voelen een stuk stabieler aan waardoor ik er ook een halve- en hele marathon op wil gaan lopen.

Design


Het design is opvallend te noemen, wat mij erg aanspreekt. De felgele kleur valt natuurlijk als eerste op (“hoe feller hoe sneller”), maar het bovenwerk dat als een sok om je voet gespannen zit maakt het plaatje compleet. Vanaf de zijkant gezien valt de hoogte van de midzool (FuelCell foam) meteen op, vanaf de onderkant zie je duidelijk de “Energy arc” carbonplaat zitten.

Overall oordeel


Een schoen die zowel snel, stabiel als comfortabel voelt is natuurlijk een schot in de roos. En alhoewel het voor mij bij die combinatie niet meer uitmaakt hoe de schoen er uitziet, vind ik hem qua looks ook echt een beauty!

New Balance FuelCell SuperComp Elite v3
Specs


Drop: 4mm
Gewicht: 229 gram