Op de schoen staat met kleine letters: ‘The Original Supershoe. Designed for podiums & PR’s. Built to world standards.’ En dat is een omschrijving waar geen woord aan gelogen is. Ja, andere merken zijn gevolgd en sommige zijn daarin ook goed geslaagd. Kernwoorden voor deze neutrale carbonschoen zijn: zacht, responsief en snel. Misschien wel de allersnelste. Met slimme aanpassingen in deze versie is er meer demping gecreëerd op de plekken waar je het nodig hebt en meer stabiliteit.

Tester:

Niels is een voorvoet- midvoetlanderloper en traint 3-4x per week. Zijn doel is om de Málaga Marathon 2023 te finishen in 2u48min.

Niels

Uitgevoerde trainingen


- Warming-up 3km op de Nike Invincible 3.
- Tempoloop 5km op de Nike Vaporfly 3.
- Cooling-down 1 koude Radler :-)

Algemeen


De Nike Vaporfly. Iconisch, baanbrekend en bovenal snel (voor alle niveaus). Vroeger liep ik nog op de Nike Lunar Racer de tempo trainingen en wedstrijden. Zo’n plat schoentje is dat. Denk ik nu aan PR’s aanscherpen, dan denk ik al snel aan carbon schoenen. Met de Marathon van Málaga in het vooruitzicht heb ik mijn wedstrijdschoenen keuze al gemaakt: De Nike Vaporfly 3. Deze snelle patta’s gaan mee naar Zuid Spanje voor mijn gestelde doel. Finishen in 2uur en 48 minuten (4:00min per kilometer).

Pasvorm en comfort


De pasvorm van de Nike ZoomX Vaporfly 3 valt zoals je verwacht van een paar racers. De hielkap geeft comfort en stabiliteit door de ingebouwde pads en de stijvere ‘rug’ van de schoen. Door de licht gezwaaide pasvorm vult de schoen goed onder de voetboog. Met ietwat meer ruimte in de voorvoet dan de Vaporfly 2 creëer je meer toegankelijkheid voor mensen met een doorgezakte voetboog. Daarnaast is de upper een stuk meer luchtdoorlatend.

Demping


De Nike Vaporfly 3 is uitermate geschikt om op je mid-voorvoet te landen. Ben je van nature een haklander? Geen probleem. Door de structuur van deze schoen wordt je automatisch gestimuleerd om op je midvoet te landen. Het slijt profiel op de hak is wel verbeterd ten opzichte van de voorganger waardoor de schoen een relatief langere levensduur heeft.

Stabiliteit & flexibiliteit


De stabiliteit zit hem voornamelijk in de voorvoet. Door de zool opbouw iets te verbreden ervaar je meer stabiliteit in de landing en afzet fase. Je krijgt meer sturing. Dat is extra fijn zodra je lijf vermoeid raakt tijdens het hardlopen.

Design


Esthetisch scoort de Nike Vaporfly 3 een dikke 10. De swoosh is teruggebracht naar de binnen en buitenkant op de schoen. Hierdoor is de neus een stuk cleaner. Met kleine details op de tong en hak maakt versie 3 het verschil. Alle colorways slaan op elkaar aan. Ik zou deze patta zo aandoen naar een festival. Met de carbonplaat erin worden dat gegarandeerd veel danskilometers. Of het slim is is het tweede :-)

Overall oordeel


Bovenverwachting. Ik blijf met veel bewondering de innovatie in de racers volgen én ervaren. Ik ga in ieder geval flink wat kilometers schitteren op de Nike Vaporfly 3!

Shop Nike ZoomX Vaporfly NEXT 3

Specs


Drop: 8mm
Gewicht: 164 gram (dames) en 198 gram (heren)