Your best is yet to run. Na de toch al behoorlijk snelle Endorphin Pro introduceert Saucony een nieuwe snelle schoen die, zoals de naam doet vermoeden, weer een flinke stap voorwaarts zet in snelheid: De Elite. En snel is hij, met een hoofdletter S. De energieteruggave en veerkracht die deze aanwinst in carbon-land levert wordt door de eerste proefkonijnen al indrukwekkend genoemd. Maar laten we beginnen bij veelbelovend.

Tester:

Lotte heeft de Saucony Endorphin Elite getest. Zij traint 3-4 keer per week, is een neutrale loper en heeft als doel om de 5km onder de 20 te lopen.

Saucony Endorphin Elite

Uitgevoerde trainingen


Toen mij werd gevraagd de Saucony Endorphin Elite te testen, twijfelde ik geen moment: de snelle en bovenal comfortabele Endorphin collectie trok namelijk al enige tijd mijn aandacht. Met de prachtige halve marathon van Schoorl in het vooruitzicht kwam het daarnaast precies op het juiste moment. Het doel van de halve marathon was - hoe kan het ook anders - om een mooi PR te lopen en daarnaast ook om vooral te genieten. En dáár is de Saucony Endorphin Elite de perfecte schoen voor. Saucony belooft namelijk dat de Endorphin Elite de snelste wedstrijdschoen is op de markt. Met dit idee in gedachten trek ik op een zonnige woensdagmorgen mijn schoenen aan voor een kort testrondje langs de polder. Gewoon even een vijf kilometer met hier en daar wat versnellingen. Je moet immers, voorafgaand aan een wedstrijd, wel even weten wat voor vlees je in de kuip hebt.

Algemeen


Voorafgaand aan de run had ik opgezocht hoe de schoen precies in elkaar steekt: het zou een zool bevatten die bestaat uit vier verschillende delen. Een cruciaal element in de zool is de koolstofplaat die zorgt voor een verend effect. Al lopend is dit dan ook het eerste dat mij opvalt. Naast dat de schoen goed dempt, en dus geschikt is voor de langere afstand, creëert het een effect dat valt te vergelijken met het springen op een trampoline. En dat is voor een snelle wedstrijd natuurlijk ideaal om je zo snel mogelijk te kunnen voortstuwen.

Pasvorm en comfort


Vanwege mijn relatief smalle voeten ondervind ik geregeld problemen met te brede pasvormen. Ik was daarom bang dat ik de schoen niet goed zou passen, maar niets bleek minder waar! De schoen is dan wel wat breder aan de voorkant, maar vanwege de elastische band rond de hiel sloot het alsnog perfect aan. Naast dat de elastische band zorgt voor een fijne en stevige pasvorm, biedt het ook de nodige stabiliteit die menig hardloper nodig heeft. Ook is de zool vrij stijf wat zorgt voor een prettige en vooral snelle afwikkeling.

Demping


Ik benoemde het al eerder, maar de Saucony Endorphin Elite is een hardloopschoen die uiterst geschikt is voor langere afstanden. De schoen is – door de zachte inlegzool en het zogenoemde superfoam - zowel in de hak, als in de voorvoet lekker zacht wat het comfortabel maakt om er een langere tijd op te lopen. Ideaal dus, voor een halve- of zelfs hele marathon!

Design


Wat bij het aantrekken van de schoen direct opviel, is het fijne en vooral lichte materiaal van het bovenwerk. Dit zorgt ervoor dat de schoen laag blijft in gewicht en zal daarnaast de kans op warme voeten verkleinen. De bijpassende witte sokken zijn goed zichtbaar door het transparante materiaal, wat op zijn beurt een erg tof effect geeft.

Overall oordeel


Al met al was ik na het testrondje direct enthousiast waardoor ik tijdens de halve van Schoorl vol vertrouwen aan de start stond. Met in mijn achterhoofd de wetenschap dat ik weinig had getraind wegens corona, durfde ik niet direct té hard van start te gaan. Toch bleek al snel dat er veel meer in zat dan ik vooraf had verwacht. Met een eindtijd van 1:34 hebben de schoenen hun beloften dan ook meer dan waargemaakt. Absoluut een nieuwe favoriet!

Shop Saucony Endorphin Elite

Specs


Drop: 8mm
Gewicht dames: 185 gram
Gewicht heren: 204 gram