Your best is yet to run. Na de toch al behoorlijk snelle Endorphin Pro introduceert Saucony een nieuwe snelle schoen die, zoals de naam doet vermoeden, weer een flinke stap voorwaarts zet in snelheid: De Elite. En snel is hij, met een hoofdletter S. De energieteruggave en veerkracht die deze aanwinst in carbon-land levert wordt door de eerste proefkonijnen al indrukwekkend genoemd. Maar laten we beginnen bij veelbelovend.

Tester:

Lars heeft de Saucony Endorphin Elite getest. Hij traint meer dan 4 keer per week, is een neutrale loper en heeft als doel om de 10k onder de 31 minuten te lopen.

Saucony Endorphin Elite

Uitgevoerde trainingen


Op het moment van schrijven heb ik drie trainingen gedaan op de Saucony Endorphin elite:

25’ inlopen – 3x7’ in een stevig tempo

20’ uitlopen 30’ zone 1 –

20’ zone 2/3 – 20’ zone 1 90’ duurloop zone 1.

Algemeen


Na al jaren al mijn intervallen op de Endorphin Speed te hebben gedaan en mijn duurlopen de laatste maanden bijna allemaal op de Triumph 20 was ik erg benieuwd naar de Endorphin Elite, wat een fantastische schoen om te mogen testen. Na het openen van de doos bleek er ook een functionele hardloopsok van Saucony in de doos te zitten, leuk! Nadat ik de sokken en schoenen had aangetrokken dribbel ik eerst altijd een paar keer heen en weer in de woonkamer. Mijn eerste indruk is geweldig! Je voelt dat deze schoen je heel veel demping geeft door de exclusieve superfoam-PWRRUN HG.

De eerste training die ik op de schoen deed was een intervaltraining: 25’ inlopen – 3x7’ in een stevig tempo – 20’ uitlopen Bij het inlopen merkte ik al dat je op deze schoen echt vooruit geduwd word. Tijdens de intervallen die ik 9/10 keer met wat loopmaatjes doe had ik het gevoel dat het allemaal vanzelf ging. Wat een heerlijk dempende schoen. Soms heb ik wel eens het gevoel dat de schoenen met carbonplaat wat instabiel zijn, dat is bij deze schoen absoluut niet het geval. Dit komt ongetwijfeld, omdat de carbonplaat in de middenzool over de hele lengte van de schoen loopt.

De tweede training was een wat langer tempo, maar wel met een natte ondergrond. Waar ik bij andere hardloopschoenen/wedstrijdschoenen nog wel eens moeite heb met een natte ondergrond (een klein beetje wegglijden bij elke afzet) is dat bij deze schoen zeker niet het geval. Dit kan komen, omdat er onder deze schoen een slijtzool zit die gemaakt is van XT-900 carbonrubber.

De derde training was een training op een wat lager tempo, wederom onder natte omstandigheden. Voor de duurloop die ik deed is het een heerlijke schoen, toch kon ik het niet laten om halverwege de duurloop drie keer een minuutje het tempo wat te verhogen. Dan merk je wel dat de schoen beter tot z’n recht komt en je meer hebt aan de superfoam PWRRUN HG tussenzool in combinatie met de carbonplaat.

Pasvorm en comfort


De Saucony Endorphin Elite biedt een uitstekende pasvorm en comfort. De schoen is gemaakt van een lichtgewicht, ademend bovenwerk dat erg fijn om de voet sluit. Echt een pantoffeltje! Bij sommige wedstrijdschoenen heb ik er nog wel eens last van dat er wat knelt bij m’n achillespezen, maar daar heb ik bij deze schoen zeker geen last van. Zoals ik al eerder aangaf lijkt de schoen wat breder aan de voorkant, maar hier heb je totaal geen last van door de ‘band’ die vanaf de binnenkant van de voet over je voet naar de buitenkant van je voet loopt en daar vastzit.

Saucony Endorphin Elite

Demping


Zoals hierboven al aangegeven ben ik erg enthousiast over het dempend vermogen van deze schoen. Door de combinatie van de zachte PWRRUN+ inlegzool het superfoam PWRRUN HG en de carbonplaat zorgt deze schoen voor een heerlijke demping. Ideaal voor de wegwedstrijden tussen de 5 en 42,2 kilometer op de weg.

Stabiliteit & flexibiliteit


Zoals ik al eerder heb aangegeven lijkt de schoen wat breder in de voorvoet, maar hier heb je totaal geen last van, omdat de ‘band’ die vanaf de binnenkant van de voet over je voet naar de buitenkant loopt de voet erg goed omsluit.

Design


In het bovenwerk worden gebreide en mesh materialen gecombineerd, dit ziet er erg mooi uit. Er zit zelfs een gat in het bovenwerk om gewicht te besparen, dit is de eerste wedstrijdschoen waarbij ik dat zie.

Overall oordeel


Dit is de schoen waar ik de komende tijd mijn wegwedstrijden op ga lopen. Dit is naar mijn mening één van de, zo niet dé snelste schoen die momenteel verkrijgbaar is.

Specs


Drop: 8mm
Gewicht dames: 185 gram
Gewicht heren: 204 gram

Shop Saucony Endorphin Elite